A Jobbik elviheti a Fidesz elől a vecsési körzetet

Az ellenzéki erőviszonyok 2014 óta jelentősen módosultak Pest megye 7-es számú, Vecsés központú választókerületében, így esély nyílhat arra, hogy a Jobbik jelöltje legyőzze a Fidesz indulóját – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből.

A kutatás szerint az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 százaléka dr. Szűcs Lajost (Fidesz–KDNP) támogatja, míg a Jobbik jelöltjére, Sas Zoltánra a jelöltet választani tudók 26 százaléka voksolna. Az MSZP–Párbeszéd és a DK jelöltje, Nyeste Andrea 18, Apostol Klaudia az LMP színeiben 10 százalékon áll. Kalasovszky Bernadett (Momentum) támogatottsága 3, Tóth Judité (Együtt) 1 százalékos.

fotó: Iránytű Intézet 

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 20 százalékának támogatja, míg a Jobbik 13 százalékon áll. Az MSZP–Párbeszéd a teljes népesség 8, a DK 6 százalékát tudhatja maga mögött. Az LMP-re 4, a Momentumra 2 százalék voksolna. A választókerületben magas, 26 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is jelentős, 17 százalékos.

 A pártot választani tudók 38 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 23 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–Párbeszéd támogatottsága ebben a kategóriában 15, a DK-é 11 százalékon áll. Az LMP-t 7 százalék támogatja. A Momentum 3 százalékon áll. A DK jelöltje kevesebb voksra számíthat, mint az MSZP–Párbeszéd és a DK összeadott támogatottsága. Átszavazás figyelhető meg az LMP és a Jobbik jelöltjének irányába.

 Az Iránytű Intézet megjegyzi, hogy 2014. évi országgyűlési választáson dr. Szűcs Lajos 43 százalékkal szerzett mandátumot, míg a második helyen az Összefogás jelöltje, Szabó Rebeka Katalin végzett 29,1 százalékkal. A jobbikos Sas Zoltán támogatottsága akkor az érvényes szavazatok 19,6 százalékára volt elég. Az ellenzéki erőviszonyok 2014 óta tehát jelentősen módosultak.

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 14-től március 17-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték

 További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a Kire Szavazzunk.hu-n.

forrás: mno.hu
Close Menu