Választás 2018 - Guller Zoltán: ha biztonságos ország marad Magyarország, folytatódik a turizmus növekedése

Ha Magyarország biztonságos ország marad, a turizmus elmúlt években tapasztalt növekedése nem áll meg - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója csütörtökön Vácon sajtótájékoztatón.

 
Guller Zoltán kifejtette: a turizmus teljesítménye 2010 óta folyamatosan nő, 2017 rekordév volt, a kereskedelmi szálláshelyeken 12 millió turista 30 millió vendégéjszakát töltött, 51 százalékkal többet, mint 2010-ben. A szálláshelyek árbevétele 115 százalékkal nőtt hét év alatt - emelte ki.
  
Hozzátette: 2017-ben Pest megyében 625 ezer vendég több mint 1,2 millió vendégéjszakát töltött el, ez 2010-hez képest a vendégek számában 78 százalékos, a vendégéjszakák számában pedig 81 százalékos növekedést jelent.
  
Guller Zoltán közölte: turisztikai szempontból Pest megye legfontosabb települése Visegrád, Vecsés, Cegléd, Budaörs és Gödöllő. A legjelentősebb küldő ország Németország, Románia, Lengyelország, Kína és Csehország.
  
Úgy vélte, az, hogy a magyar turizmus növekedési számai a nemzetközi átlagot évek óta jelentősen meghaladják, bizonyítja, hogy Magyarország biztonságos ország.
  
A vezérigazgató kijelentette: mivel a turizmus a GDP jelentős részét adja és sok embernek biztosít munkát, nagy figyelmet kell fordítani erre a szektorra.
  
Beszámolt arról, hogy a Dunakanyart kiemelt turisztikai térségként kezelik, jelentős fejlesztési források jutnak Vácnak és a környékbeli településeknek. Vácon az idén kezdődő fejlesztéssel megújul a városközpont, ami növeli a város turisztikai vonzerejét - mutatott rá.
  
Guller Zoltán a megyei turisztikai fejlesztések között említette a dunai gyorshajózás, a kerékpárutak, valamint a Duna-parti szabadvízi strandok fejlesztését.
  
Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Vácnak nagy lehetőséget jelent a négymilliárd forintos turisztikai fejlesztési támogatás, ugyanis ilyen nagyságrendű fejlesztés még nem volt a városban. Emlékeztetett a helyi kórház és a vasúti közlekedés fejlesztésére is. Magyarország erősödik, és "ez itt is érezhető" - szögezte le.
  
Úgy látja, éppen ezért az április 8-i választás tétje az, hogy ez így folytatódik-e, vagy "káosz köszönt" az országra és a városra.
  
Rétvári Bence szerint a kormányzati támogatásnak köszönhetően most végre megvalósulhatnak a turisztikai tervek, ami azért fontos, mert a Dunakanyar és Vác számára a turizmus lehet a kitörési pont. Mindez Vác lakóinak is életminőség-javulást hozhat, hiszen igényesebb lesz a környezet, megújulnak a barokk városképet meghatározó épületek és új munkahelyek jöhetnek létre - magyarázta.

forrás: MTI
Close Menu