Forralt bor - 4 recept

Készíthetjük vörös és fehér borból, nálunk jellemzően vörösborból készül. Fontos, hogy jó minőségű, legalább közép kategóriájú legyen a bor. 


Ízesítése alapvetően citrusfélékkel (elsősorban a narancs héjával, de sok receptben a citrom héjával és ezek leveivel, vagy magával a gyümölccsel) és fűszerekkel történik, míg édesítésére cukrot vagy mézet használjunk. 

A hatékonyság fokozásáért erősebb alkoholt pl. brandyt tehetünk hozzá. 
Néhány alapvető szabály a forralt bor elkészítése során, amelyet minden változat esetén ajánlott betartani.
A bort a fűszerekkel együtt, közepes lángon kell felhevíteni. Nagyon fontos! – nem forraljuk a bort, csak hevítjük, ugyanis a víz forráspontja magasabb, mint az alkoholé, így ha felforr a bor, akkor elvész az alkohol tartalma. 60-70 fokra ajánlott a hevítés, de a felső határérték ne lépje túl a 78,4 fokot. A fűszereket külön vízbe is megfőzhetjük, mellyel létre jön egy esszencia, amit a felhevített borral kel összekeverni. Amennyiben magát a citrusfélét is tartalmazza a recept, úgy azt utolsóként karikázva adjuk a borhoz. Az elkészített forralt bort bögréből, vagy nagyobb üvegpohárból szokás elfogyasztani.

Fűszerek

Az alapvető szinte minden változatban alkalmazott fűszerek a szegfűszeg és a fahéjrúd. Bővíthető a fűszerek palettája a gyömbér, vanília rúd, koriander, ánizs, szegfűbors, szerecsendió, de akár a bors illetve a babérlevél használatával is. A fűszereket mindenki saját ízlésének megfelelő arányban adagolhatja.

4 íz receptúrája

Klasszikus változatok:1, Hozzávalók: 750 ml száraz vörös bor, 6 evőkanál cukor, 6 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 narancs héja.
2, Hozzávalók: 1 liter vörös vagy fehér bor, 8 dkg cukor, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 2 szegfűbors, ½ citrom karikára vágva.
Fehérbor alappal:Hozzávalók: 750 ml száraz fehér bor, 7 evőkanál méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom héja, 1ek. citrom lé, 1ek. gyömbér, reszelve.
Vörösborból plusz alkohollal:Hozzávalók: 750 ml testes, száraz vörösbor, 10ek. barnacukor, 2 dl víz, 2dl brandy, 8 szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 babérlevél, 1tk. őrölt szerecsendió, 3 db szemes bors, 1 db narancs leve és héja.
Pikáns ízesítéssel:Hozzávalók: 1 liter vörösbor, 8 dkg cukorral megegyező mennyiségű méz, 5 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, tetszés szerint: vagy 1 db cseresznye paprika (kettévágva), vagy chili, vagy 1tk. Erős Pista.
Rövidítések jelentése: ek=evőkanál, tk=teáskanál
A hideg téli napokon egy pohár finom forralt bor elfogyasztásával bárhol jó hangulatban érezhetjük magunkat. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a forralt bornak is van alkohol tartalma, és amennyiben nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, nem ajánlott gépkocsit vezetni.
forrás: http://borkert.hu/
Close Menu