Fukushima - googl maps

A 2011-es földrengés és cunami során rombadőlt, majd a természeti csapást követő atomerőmű-baleset miatt teljesen evakuált és a mai napig üresen álló japán kísértetváros egy internetes szolgáltatás segítségével.


A Google Street View képei egyszerre hátborzongatóak és szívszorítóak: romos, üres épületek, sötét ablakok, kietlen utcák, hulladékhalmok, partra vetett hajók és felborított autók jellemzik Namie város látképét.


    

Az amerikai internetes cég által virtuálisan közszemlére tett várost egykoron 21 ezer ember lakta, ma azonban már senkinek sem ad otthont a település. A kísértetvárosban semmi sem változott a 2011. márciusi katasztrófa óta, és még évtizedekig biztosan nem is fog, mivel Namie mindössze 20 kilométerre fekszik a Fukusima-1 erőmtől, amelynek 30 kilométeres körzetéből mindenkit evakuáltak az ott bekövetkezett atombaleset után.
    

Az elmúlt két évben a Google kamerákkal felszerelt autóin kívül csak nagyon kevesen léphettek be a településre. Habár Namie lakói egy rövid időre hazatérhettek a katasztrófát követően, hogy összepakolják számukra kedves tárgyaikat és magukkal vigyék, ami otthonaikból megmaradt, legtöbbjük a katasztrófa óta először a Google-nak köszönhetően láthatta viszont egykori lakhelyét.
    
A település idősebb lakóinak vélhetően már nem fog megadatni, hogy személyesen is elmenjenek Namiéba. Baba Tamocu polgármester ezért is kérte meg a Google-t a város lefényképezésére.
    
"Mi idősebbek úgy érezzük, hogy elődeinktől kaptuk ezt a várost, és hatalmas fájdalommal tölt el minket, hogy nem adhatjuk tovább gyermekeinknek (…) Sok kitelepített lakó szerette volna látni a város jelenlegi állapotát, és biztosan sokan vannak még a világon, akik át akarják érezni, hogy milyen hatást gyakorolt az atomerőmű-baleset a környező közösségekre" - írta egy blogbejegyzésében a polgármester.
    
Baba elmondása szerint a Google képei a város állapota okozta szomorúság mellett boldog emlékeket is felébresztettek benne: az egykori fesztiválok és közösségi események színhelyei újra mosolyt csaltak az arcára.
    
Sok más egykori lakót is hasonlóan ambivalens érzések kerítettek hatalmukba a projektet illetően. "Örülök, hogy újra láthatom a számomra oly kedves helyeket. Ugyanakkor nehéz is. Senki nem lesz már ott" - mondta a 32 éves Naganuma Koto. Naganuma házát két éve elsodorta a cunami, azóta pedig csak egy alkalommal, néhány perc erejéig engedték vissza egykori lakhelyére.
    
Egyes lakók ugyanakkor azt mondták: nem szeretnék az interneten viszontlátni elpusztított városukat, mert az túl nagy fájdalmat okozna nekik.
    
Namie 21 ezer lakója a mai napig átmeneti szállásokon él, ahogy a fukusimai erőmű körzetéből kitelepített további mintegy 140 ezer ember is.
    
A települést a múlt héten Abe Sindzó japán miniszterelnök is meglátogatta, aki a két éve lerombolt Tóhoku régió újjáépítésének felgyorsítását, valamint a katasztrófa miatt kitelepítettek életkörülményeinek azonnali javítását és visszatelepülésük lehetővé tételét ígérte. Habár a visszatérésre a namieiek közül egyre kevesebben gondolnak, legtöbbjüknek a mai napig gondot okoz, hogy új életet kezdjen.
    
"A katasztrófa óta a világ továbblépett, és Japán sok települése újjáépült, de Namiéban megállt az idő. A folyamatos sugárveszély miatt két teljes évig csak futólagos munkákat tudtunk végezni. Örülnénk neki, ha megtekintené a Street View képeit, hogy megismerje Namie város állapotát és megértse a helyzet súlyosságát" - írta Baba polgármester a blogján.
    
Az amerikai cég az "Emlékek a jövőnek" elnevezésű projektjének keretein belül fotózta körbe a várost. A Google néhány hónappal a 2011. márciusi hármas katasztrófa (földrengés, szökőár és nukleáris baleset) után kezdte dokumentálni Japán lerombolt és elnéptelenedett északkeleti partvidékét, s korábban már Rikudzentakata településről is készített hasonló képriportot.
    
"Reméljük, hogy (a projekt) életben tartja majd a katasztrófa emlékét a következő generációk számára" - írta a cég internetes közleményében.
forrás: MTI
Close Menu