Görög saláta

Először:

- szeleteld fel a hagymát
- kb. 3-5 mm-es szeletekre
- egy kávéskanál só
- 1-2 dl víz keverékébe áztasd be 5-10 percre
- ez elveszi a csípősségét és kellemesen édes lesz

A paradicsomot vágd fel nyolcadokra, az uborkát és a paprikát pedig a hagymához hasonló karikákra.

Tipp: a görög saláta még élettelibbé tehető, ha színes zöldségeket teszel bele. Piros vagy sárga paprika, zöld és fekete olajbogyó, vagy a nehezebben elérhető, de a képen látható (házi termesztésű) sárga vagy több féle paradicsom mind feldobja ezt az ételt!

Csöpögtesd le a hagymát, és egy nagy salátás tálban keverd össze az uborkával, paradicsommal, paprikával és olajbogyóval, valamint a citrom levével, egy kávéskanál sóval és az oregánóval. Néhány szem olajbogyót hagyj meg díszítésnek.

A tetetjét díszítsd olajbogyóval, valamint darabokra tördelt, vagy akár a képen látható módon egy nagyobb szelet feta sajttal, szórd meg oregánóval és locsold meg extra szűz olívaolajjal.

Közvetlenül tálalás előtt készítsd el, különben a zöldségek levet eresztenek és kevésbé lesz ízletes. Tökéletes köret grill ételek mellé, de előételként, vagy akár lájtosabb étrend esetén önálló fogásként is megállja a helyét.

Az igazi görög saláta négy titka


Persze első ránézésre egy görög saláta nem több, mint összedobott zöldségek. De mégis, ég és föld lehet a különbség két változat között. A hozzávalók, a mennyiségek szabadon és ízlés szerint változtathatók, mégis ha betartod ezt a négy szabályt, garantálom, hogy mindig tökéletes görög salátát fogsz készíteni:

  1. Érett, ízletes zöldségeket használj. Sajnos amit itthon a szupermarketek zöldségosztályán kapsz, az általában nem felel meg ennek a nem is igazán komoly elvárásnak. Egy téli, üvegházas, több ezer kilométer szállítására kitenyésztett paradicsomból sosem lesz olyan a görög saláta, mint amit Józsi bácsitól veszel a piacon augusztusban.
  2. Szobahőmérsékletűek legyenek az alapanyagok. A zöldségek zamata eltűnik hidegen. Még ha hűtőben tárolod is őket, mielőtt összeállítanád a salátát, vedd ki mindet egy órára.
  3. Bánj nagyvonalúan a fűszerekkel. A só igenis szükséges, hogy kihozza az ízeket, még ha a mennyiségét ízléstől függően változtathatod. Az oregánóból inkább többet, mint kevesebbet használj.
  4. Végül a feta sajt. Eredeti feta sajtot itthon nem könnyű beszerezni, de nem is feltétlenül szükséges. A Krémfehér, Fetaki és egyéb fantázianevekkel illetett alkotások nem feltétlenül rosszabbak, csak nem a feta szülőhazájában készültek. Viszont fontos, hogy 40% zsírtartalmú legyen a sajt – ezt a dobozon még vásárlás előtt ellenőrizni tudod. Ennek a krémessége szükséges ahhoz az ízélményhez, amit egy igazi görög salátától elvár az ember. 
Close Menu