Láncon tartották fogva a halottnak nyilvánított Icut

Skizofrénia miatt már 1998-ban cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a nőt, akit 12 évre rá eltűntnek, 2016-ben pedig holttá nyilvánítottak. A bokáján egy lakattal bukkantak rá Vecsésen.

Ebben a pincében raboskodott a budapesti nő © Bors

A hátborzongató történet tavaly májusban látott napvilágot, amikor a Monori Járási Ügyészség közleményben számolt be a részletekről. Kiderült, a pszichésen beteg nő egyedül élt budapesti lakásában, ahonnan 2010-ben többször ismeretlen helyre távozott, hat évig eltűntként kezelték, majd holttá nyilvánították.

A Pest megyei Monorierdőn élő pár – Lajos és Emília – az eltűnése után ismerkedett meg. A helyiek körében csak Icunak szólított nő velük lakott a pincéjükben kialakított lakrészben, velük étkezett és a vádlottak házánál rendszeresen dolgozott is.

A mentálisan sérült asszony többször elhagyta engedély nélkül a házat, de mindig sikerült visszavinniük. A további „szökések” megelőzése érdekében, a párja tudtával, Lajos a vendég lábait lánccal összelakatolta a pincében. Ezen felül a férfi 2017 nyarán egyszer meg is ütötte a kiszolgáltatott nőt, aki ettől bordatörést szenvedett.

Pár hónappal később, amikor a házigazdák elmentek otthonról, Icunak sikerült a láncot szétszednie, majd a kapun át kimászott az utcára, és gyalog, a vasúti sínek mentén Vecsésre ment. Az egyik élelmiszerüzletnél alultápláltan, elhanyagoltan és rendkívül éhesen, szomjasan a kukákban turkált, miközben a jobb bokáján hatvan centi hosszú fémlánc és lakat volt, melyet a lakossági bejelentés alapján intézkedő rendőrök távolítottak el róla.

A vádemelés után tavaly májusban a Borsnak sikerült megtalálnia a rabszolgatartó párt. Épp a kocsijukra erősített tucatnyi biciklit furikáztak a településen.

Emília és élettársa, Lajos szabadlábon védekezhet. A Borsnak tagadták az ügyészség vádjait, azt mondták, ők csak segítettek a hozzájuk bekéretőző nőn.

– Ő maga kopogtatott be hozzánk, befogadtuk, etettük, itattuk, cserébe a ház körül dolgozott, segített küllőket javítani a piacozásra szánt bicikliken. Mi csak segítettünk neki, de hol eltűnt, hol visszajött, csavargott mindenfelé, mégis mindig visszafogadtuk, ha visszatért – állította akkor lapunknak H. Emília.

– Egy nap azonban végleg eltűnt, nem tudtunk róla semmit, csak akkor, amikor úgy egy évvel ezelőtt két férfi jött hozzánk, őt keresték, és közölték: meg akarják verni. Ha tudjuk, akkor sem árultuk volna el, hol van. Lehetséges, hogy ők láncolták le – mondta a pár másik tagja, Lajos, aki állítja: soha nem tartották fogva erőszakkal. Lajos felháborítónak tartja az őket ért vádakat, szerinte a környéken mindenkinek feltűnt volna, ha fogva tartják Icut.

A párt személyi szabadság megsértésével és más bűncselekményekkel vádolják. A Monori Járásbíróságon hétfőn várható ítélet az ügyben.

forrás: bors
Close Menu