Ráfizethet, aki nem vált új számlacsomagra júniustól

Júniustól a lakossági számlák illetékterhei csökkennek, de az ügyfélnek kell kezdeményeznie, hogy jutányosabb számlacsomagot kapjon.


Egy benyújtott törvényjavaslat alapján pedig júniustól még tovább csökkennek a lakossági bankszámlákra rakódó illetékterhek, az év utolsó hét hónapjára a hitelintézeteknek az olyan lakossági bankszámlák után, amelyeken végrehajtanak 20 ezer forint fölötti tranzakciókat, 400 forintot kell befizetniük az állam számára, írja a napi.hu.

Jövőre pedig 800 forint lesz egy évre a számlánkénti tranzakciós adó. A Napi.hu-nak nyilatkozó bankok egyébként már készülnek az új helyzetre. A Takarék csoport a törvény változásával kedvezően módosuló illetékszabályokat a hatálybalépéssel egyidejűleg érvényesíti érintett ügyfeleinél is - nyilatkozták lapnak.

A módosítással a szabályozó egyik célja, hogy az európai trendekkel összhangban minden hazai lakossági fogyasztó számára alapszolgáltatásként biztosítsák a bankok, hogy a havi számlavezetési díj megfizetése ellenében korlátlan számú és összegű átutalást indíthasson bankszámlájáról. Az MKB is azt nyilatkozta, hogy ha csökken a tranzakciós illeték, a kedvező változást átengedik az ügyfeleknek ugyanúgy, ahogy januárban tették, amikor a 20 ezer forint alatti tételeknél eltörölték a díjat.

A banki ügyfeleknek egyébként nem árt résen lenni az év közepén, amikortól jönnek a változások, a bankok ugyanis az új, átalánydíjas vagy olcsóbb csomagokba nem biztos, hogy automatikusan átteszik majd ügyfeleik számláit. A Takarék csoport arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a csomagalapú árazás elsősorban az újonnan megnyitott számlákat érintheti, a már meglévő számlacsomagok ilyen irányú módosítása csak az ügyféllel történő közös megegyezés, új szerződés aláírása utána lehetséges.

forrás: atv.hu
Close Menu