Csak úgy kihúzza a pendrive-ot a gépéből? Akkor van egy rossz hírünk

A Microsoft megelégelte, hogy a felhasználók kockára teszik a gép normál működését azzal, hogy kihagyva a legfontosabb biztonsági lépést, csak úgy kihúzzák a gépből a pendrive-okat.


Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, a felhasználók többsége úgy húzza ki a számítógép USB-portjához csatlakoztatott pendrive-ot, külső merevlemezt, telefont és más egyéb adattárolót, hogy előtte nem választja le azt a rendszerről. Pedig ez nem túl szerencsés megoldás, ilyenkor ugyanis adatvesztés történhet, vagy rosszabb estetben akár a fájlrendszer is megsérülhet.

Mindez azért fordulhat elő, mert a Microsoft fejlesztői anno úgy határoztak, a sebesség fontosabb a biztonságnál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átmásolandó fájlok először a memóriába kerülnek, majd onnan át a külső tárhelyre. Ez viszont azzal jár, hogy az eszközt le kell választani a rendszerről, mert ha másolás közben szűnik meg a kapcsolat, adatvesztés történhet.

Ennek ellenére szinte mindenki csak kihúzza az eszközt a gépből, ahelyett, hogy szabályosan távolítanák el azt. A Microsoft ezért úgy döntött a 2019 októberében érkező, 1809-es verziószámú frissítéstől kezdve változtat a rendszer alapbeállításán, és a jobb teljesítmény helyett a gyors leválasztást teszi alapértelmezetté. Ez annyit tesz, hogy a külső tárhelyre való másolás mostantól lassabb lesz, cserébe viszont ki lehet húzni a gépből az adathordozót anélkül, hogy le kellene választani azt.

Szerencsére ezt a módosítást vissza is lehet állítani, ehhez az alábbiakat kell tenni:

- Csatlakoztassa a készüléket a számítógéphez.

- Kattintson a jobb egérgombbal a Startra, majd válassza a Fájlkezelő opciót.

- A Fájlkezelőben jelölje ki a készülékhez társított betűt vagy címkét (pl. USB meghajtó (D:)).

- Kattintson a jobb gombbal a Start gombra, majd válassza a Lemezkezelés lehetőséget.

- A Lemezkezelés ablak alsó részén kattintson jobb gombbal az eszköz címkéjére, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.

- A lent látható résznél válassza ki a használni kívánt metódust.

forrás: hvg.hu
Close Menu