Éjszakánként ezért ébredünk fel

Az, ha időnként felébredünk az éjszaka közepén, teljesen normális. Ennek evolúciós oka van - az ősembernek az életben maradáshoz volt szüksége ahhoz, hogy néhány óránként felébredjen, és ellenőrizze, nincs-e valamilyen veszély a környezetében. 


A gond azzal van, ha ilyenkor nem vagyunk képesek automatikusan visszaaludni.

Vizelnünk kell

Ha éjjelente akár 2-4 alkalommal is felkelünk vizelni, még akkor is, ha kifejezetten figyelünk arra, hogy este már ne igyunk sokat, akkor egy furcsa módszert érdemes kipróbálni: igyunk vizet, mielőtt ágyba bújunk. Fél órával lefekvés előtt töltsünk egy kis pohár vizet, és tegyünk bele egy csipet sót, majd hajtsuk le. A só segít a sejtekbe juttatni a vizet, a víz és az elektrolitok mennyisége egyensúlyba kerül a szervezetünkben, és így nem kell majd folyamatosan vécére mennünk.

Túlhevülünk

A hőmérséklet is fontos szerepet játszik azalvásminőségében. Nem mindegy, hogy milyen az ágynemű, milyen és mennyi ruhát viselünk, vagy hogy hány fok van a hálószobában. Érdemes kipróbálni, hogy meleg fürdőt veszünk lefekvés előtt. A meleg vízből kiszállva ugyanis a testhőmérsékletünk visszaesik, és ez azt az üzenetet küldi az agynak, hogy ideje lefeküdni.

Túl sokat kütyüzünk

Ha az ágyban a mobilunkat vagy a laptopunkat nézegetjük lefekvés előtt, az is megzavarhatja az alvásunkat. Ennek a kijelzőből áradó fény az oka, amely gátolja a szervezetben a melatonin nevű, elalvást segítő hormon termelődését. A rossz alvóknak különösen fontos, hogy ágyba bújás előtt egy órával már semmilyen kütyüt ne használjanak.

Alkoholt ittunk

Bár tény, hogy az alkohol elálmosít, valójában hosszú távon nagyon is megakadályozza, hogy kipihenjük magunkat. Ha szeretnénk jól aludni, akkor az utolsó pohár ital, és az ágyba bújás között teljen el legalább két-három óra, hogy a testnek legyen ideje lebontani az alkoholt.

forrás: hazipatika.com
Close Menu