2020 után a Keletiből is járhat vonat a reptérre

A pályaudvart kéthetes felújítás után május 27-én adták vissza a a forgalomnak. Jövőre új utascentrum épül, a távolabbi jövő egyik fő célja pedig, hogy a Keletiből is el lehessen jutni Ferihegyre. 


Véget ért a pályaudvar kéthetes teljes lezárása és újra járnak a vonatok, kivéve persze azokat, amelyek a Rákos és Hatvan közötti teljes vágányzáras pályarekonstrukció miatt még nélkülözni kell június 2-áig.

Amíg a Keleti nem fogad és indít vonatokat, a járatokat át kellett csoportosítani. A kényszer szülte egyik ilyen megoldás

a Pécel és Piliscsaba közötti közvetlen összeköttetés, amely akár egy újabb S-Bahn-viszonylat próbájának is tekinthető.

Mint megtudtuk, az utasoktól pozitív visszajelzések érkeztek a szűk két hétig működő járatról, a MÁV pedig elvileg pártolja, hogy a körvasúton át városi és elővárosi átmérős járatok induljanak. Öt éve van így összekötve Kelenföld és Kőbánya-Kispest, az igazi áttöréshez azonban nagyobb beruházásokra lenne szükség, például megállókra a metrók, HÉV-ek, fontos villamos- és busztengelyek keresztezésénél.

az egész csarnokban újraaszfaltozzák az utasforgalmi területeket, javították a pályát, csaknem ötszáz talpfát, 3850 betonaljat, 2,5 kilométer sínt, 1210 méternyi ágyazatot, 131 kitérőalkatrészt cseréltek. Elvégezték a felsővezetéki hálózaton is a szükséges beavatkozásokat, lebontottak néhány bódét, megújították a világítást, padokat, szemeteseket. Új a nagy kijelzőfal tartalma is.

A következő bejelentett változás éves időtávban értelmezendő, a MÁV tervei szerint

2020 végére készülhet el az aluljárószinten az új utascentrum a jelenlegi belföldi pénztárak és az előttük lévő tér kihasználásával. Innen mozgólépcső és lift is felvisz majd a vonatokhoz. Egy helyre kerülnek a belföldi és nemzetközi pénztárak, az ügyfélszolgálat, az információ.

Több lesz az automata (14 helyett 26), sőt, egy önkiszolgáló nemzetközijegy-vásárló pontot is kialakítanak. A milliárdos beruházást az EU-pénzek átcsoportosításából kívánják fedezni. Megújítják a mosdókat is.

forrás: MTI
Close Menu