EP-választás - NVB: 3 millió forintért lehet hozzájutni a választók névjegyzéki adataihoz

Elutasította  a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP) listavezetőjének kifogását, amelyben  a választók névjegyzéki adatainak "árával" kapcsolatban nyújtott be. 


Az NVB szerint helyes a Nemzeti Választási Iroda (NVI) eddigi joggyakorlata, hogy a választáson a megválasztható képviselők számával arányos összeget kell befizetni a választók név- és lakcím adataiért.
   
Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd listavezetője az EP-választáson induló jelöltként szeretett volna hozzájutni a választók név- év lakcím adataihoz. A választási eljárásról szóló törvény szerint  az országos listát állító pártok megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét. A jogszabály alapján a jelölőszervezet akkor kaphatja meg az adatokat, ha befizeti az egyhavi minimálbér (149 ezer forint) és a megválasztható képviselők számának szorzatát, az EP-választás esetében ez a 21  megválasztható képviselő miatt 3, 129 millió forint.
   
A politikus azzal érvelt, hogy ő nem  jelölőszervezetként, hanem a választáson induló jelöltként kéri az adatokat, és ezért 149 ezer forintot befizetett az NVI számlájára. Kérését az NVI elutasította, a politikus ezért kifogást nyújtott be az NVI ellen, arra hivatkozva, hogy az iroda magatartása sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.   

Az NVB pénteki ülésén Pálffy Ilona, az NVI elnöke felidézte: az MSZP a 2018-as országgyűlési választáson nem hivatkozott erre a jogértelmezésre és befizette a szükséges összeget. Az NVI elnöke elmondta azt is, a mostani EP-választáson a Fidesz és a Jobbik kérte ki a választók adatait és fizette be a több mint hárommillió forintot.   

Az NVB 11:6 arányban a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy az EP-választáson nem értelmezhető a névjegyzéki adatok jelölt általi felhasználása, a választáson kizárólag országos listák versengenek. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

forrás: MTI
Close Menu