Ha sok retket eszel megszépülsz

Amellett, hogy csodát tesz a bőrünkkel, egészségünket is támogatja!


A szépségért szenvedni kell? Dehogy! Inkább fogyasszunk sok-sok retket, mutatjuk is, miért! Sok ételre mondták már az idők folyamán, hogy aki megeszi, megszépül tőle, így teremtett igazi divatot többek közt az addig kevésbé népszerű fodros kel és a leginkább szóra sem méltatott kókuszvíz - írja az Ízes Élet.

Hasonló a helyzet a retekkel, sőt amellett, hogy csodát tesz a bőrünkkel, még az egészségünket is támogatja, hiszen méregteleníti a szervezetünket, a retek (Raphanus sativus) javítja az emésztést, kordában tartja a vércukrot, valamint néhány rákbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

A kívül piros, belül fehér, extra ropogós zöldségféle szuper egészséges: tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egyébként bár évezredek óta fogyasztják az emberek,
még ma is kérdéses, hogy valójában honnan származik.

Tudjuk, hogy az időszámításunk előtti 3. században a görögök és rómaiak étrendjében már szerepelt, de vadretket Délkelet-Ázsiában is fogyasztottak. És hogy milyen jótékony hatásokat tulajdoníthatunk ennek az egész világon fogyasztott zöldségnek? Jöjjön pár meggyőző érv, hogy miért érdemes külsőleg is alkalmazni.

Tisztító, hidratáló hatás

A zöldség magas nedvességtartalma segít megakadályozni bőrünk kiszáradását. Aki szeret házi kencéket gyártani, otthon is készíthet retekből arctisztítót. A meghámozott retkeket egyszerűen turmixoljuk le, keverjünk hozzá egy kis citromlevet, és már mehet is a bőrünkre. Csak ép bőrfelületre alkalmazzuk!

Az eltömődött pórusok elleni harcban szintén jól teljesít, a fekete és a fehér retek levét vagy pépesített húsát használjuk fel ebben az esetben. Keverjük össze némi mézzel, majd kenjük az arcunkra, és hagyjuk 15 percet hatni.

Mély hidratáció

Magas nedvességtartalma mellett omega-3 és omega-6 zsírsavat is tartalmaz, ezek bőrünk mélyebb rétegeibe is képesek bejuttatni a nedvességet, tehát nem csupán a bőrünk felszíne lesz hidratált.

Bőrfiatalító

Két alkotóeleme is igen hasznos ebből a szempontból, ez a C- és az A-vitamin. Egy csésze retek a napi ajánlott C-vitamin mennyiségének 30%-át fedezi. Az A-vitamin segíti az új bőrsejtek termelődését, a C-vitamin pedig fiatalítja és egészségesebbé teszi bőrünket, valamint védi a káros környezeti hatásoktól.

Egészségesebb bőrszín

Szintén az előbbi két vitamin felelős ezért: a C- és az A-vitamin bőrünknek egészségesebb, ragyogóbb színt kölcsönöz. Használjuk a pépesített retket joghurttal keverve hidratáló maszkként.

forrás: ragazze.hu
Close Menu