Rákmegelőző, gyulladásgátló hatása van, és fillérekbe kerül

Ezért fogyassz gyakrabban zellert. A zellernek annyi jó tulajdonsága van, hogy felsorolni is nehéz.


Kétség sem fér hozzá, hogy az egyik legismertebb és legegészségesebb zöldségünk a zeller, hiszen nemcsak isteni krémlevest lehet belőle rittyenteni, de a Waldorf-saláta főszereplőjeként, mi több, ínycsiklandozó főételként is megállja a helyét.

Az ízletesen elkészített fogások mellett azonban nem szabad megfeledkezni jótékony hatásairól sem. Kiváló emésztésjavító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő gyógynövény, mely hosszabb távon hatással van az anyagcserére és az immunrendszer helyes működésére is.

Régóta ismert gyógynövény

A zeller az egyik legősibb emésztésserkentő gyógynövények egyike: méregtelenítő, salaktalanító hatása miatt már az ókorban is előszeretettel használták anyagcsere-problémák kezelésére. A görögök gyógyító erejéért alkalmazták ezt az édeskésen fanyar, illatos fűszert, a kínai gyógyászatban pedig az egyik leghatásosabb fiatalító és méregtelenítő növényként tartják számon: a zellermagból vagy a zöldjéből készítenek méz hozzáadásával főzetet, és vérnyomáscsökkentő, valamint infarktusmegelőző szerként használják. Hazánkban a zellernek a gumós változata is elterjedt, ez éppoly hasznos, mint a szárzeller, a különbség csupán annyi, hogy az angol zellert a gumóval ellentétben inkább nyersen fogyasztják.
A zellert már az ókorban is előszeretettel használták jótékony hatásai miatt.
A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül fontos vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz, nagy értéke a sok szerves nátrium, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium, gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található.

Mi mindenre jó a zeller?

Gyorsítja az emésztést és az anyagcserét

A zellernek nagyon magas az élelmi rost-tartalma, így megtisztítja a bélcsatornákat a lerakódott salakanyagoktól, egyúttal mozgásra készteti a beleket, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet - ami elsősorban hason és combtájékon okozhat plusz centiket - is segít kimosni a szervezetből.A zellert érdemes mindennap fogyasztani fogyókúra esetén. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony - fajtától függően 6-20 kalória van 100 grammban -, bátran ehetünk belőle mindennap. A benne található rostoknak köszönhetően felgyorsítja az emésztést is.

Rákmegelőző

A zellerben lévő erős flavonoid, a luteolin a kutatások szerint gátolja a rákos sejtek növekedését, különös tekintettel a hasnyálmirigyrákra, a poliacetilin pedig némiképp segít a beteg szervezet felépülésében is.

Gyulladáscsökkentő

Gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően a zeller segít elpusztítani a fertőzést okozó baktériumokat, a húgyúti fertőzéseket is megakadályozza, de asztmára és pattanásokra is megoldást nyújthat. A zellermagból nyert illóolajok az ízületi gyulladások kezelésében használatosak, de puffadásra is hatásos.

Megnyugtatja az idegrendszert 

A zeller az idegrendszerünk számára fontos B1-, B2-, B6-vitamint tartalmaz, a fogyasztásával csökkenthető a stressz hatása is. Idegerősítő hatása révén segít megnyugodni szorongás esetén.Menstruációs és fájdalmas görcsök esetén érdemes naponta tíz kanál zellerzöldlevet fogyasztani, a leveleket turmixgépben aprítsd előtte!

forrás: femina.hu
Close Menu