Tízévesen az ujja köré csavarta a Google-t

Ha megszerzed a diplomádat, biztos állásod lesz a Google-nál - ezt ígérte a cég egyik vezetője a tízéves Samaira Mehtának, aki igazi csodagyerek: hatéves korában kezdett programozni, és nyolcévesen már játékprogramokat írt.


Coder Bunnyz a program neve, amely arra buzdítja minden korosztály (4-104 éves korig) képviselőit, hogy tanuljanak meg programozni. A következő 15 év ezen áll vagy bukik - hangsúlyozta a tízéves Samaira Mehta, aki a CNBC amerikai üzleti televíziónak nyilatkozott. „Gyerekvállalkozó vagyok” - így vall önmagáról Mehta, aki a Szilícium-völgyben igazi híresség lett, hiszen ilyen fiatalon még senki sem kezdett vállalkozásba az informatikában.

Michelle Obama is felfigyelt rá
Az egykori First Lady levélben buzdította a tehetséges lányt, hogy folytassa tovább, amit megkezdett: „nemcsak a saját életedet változtatod meg ezzel, de az egész történelmet is” - hangsúlyozta Michelle Obama.
A tízéves csodagyerek másik játéka a Coder Mindz. Sok iskolában alkalmazzák, hogy a diákokat így hozzák közelebb az informatikához. A Coder Mindz abban különbözik az elődjétől, hogy már épít a mesterséges intelligenciára is. „Ez a jövő” - mondja a csodagyerek, aki személyében is képviseli a változást. Egész családját bevonta a vállalkozásba, amely immár az Amazon segítségével értékesíti a játékprogramokat.Több mint 200 ezer dollár a bevétel
A szülők intézik a bizniszt, a kisöcs pedig a szigorú ellenőr. Ő teszteli az új programokat és mindegyikről véleményt mond. A Google igazgatója is tisztában volt vele, hogy a csodagyerek a saját útját járja: „lehet, hogyha végzel az egyetemen, akkor már meglesz a saját céged” - mondta a kislánynak, aki már most is gyerekvállalkozó Kaliforniában. A Stanford egyetemet célozta meg, amely körül a Szilícium-völgy létrejött.
Samaira Mehta, a gyerekvállalkozó ugyanakkor tudatában van annak is, hogy egy cégnek vannak kötelezettségei a társadalommal szemben. Nemcsak arra törekszik, hogy kortársait megtanítsa a programozásra minél fiatalabb korban, de a vállalkozás bevételeiből költeni akar a környezetvédelemre és a hajléktalanokra is - ahogy azt elmondta a CNBC televíziónak.

forrás: hvg.hu
Close Menu