U17-es labdarúgó Eb - Ötödik lett és kijutott a vb-re a magyar válogatott

A magyar válogatott 1-1-es rendes játékidő után tizenegyes-párbajban legyőzte Belgiumot az írországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon, így ötödik lett és kijutott az őszi, brazíliai világbajnokságra.
 

Magyar U17-es csapat ezt megelőzően egyszer, 1985-ben szerzett vb-re részvételi jogot, akkor a negyeddöntőig jutott.
   
Az idei vb-t Brazília öt városában, Brazíliavárosban, Cuiabában, Manausban, Natalban és Recifében rendezik. A torna pontos időpontja egyelőre nem ismert.
   
U17-es Eb, az 5. helyért:

Magyarország-Belgium 1-1 (0-0) - tizenegyesekkel 5-4

gólszerzők: Komáromi (61.), illetve Kalulika (56.)

Preisinger Sándor szövetségi edző együttese három győztes csoportmérkőzése után hétfőn tizenegyes-párbajban alulmaradt a spanyolok elleni negyeddöntőben, ám mivel benne volt a két legjobb kiesőben, megküzdhetett az ötödik helyért Belgiummal. Az Eb-selejtezők elitkörében - már egyaránt biztos Eb-résztvevőként - találkozott egymással a két csapat, akkor a belgák 4-2-re nyertek.
   
A dublini első félidőben - az európai szövetség honlapja szerint - a magyarok elsősorban a védekezésre koncentráltak, de letámadással többször is zavarba hozták a belga válogatottat. A rivális kétszer is a kapufát találta el, de Preisinger Sándor együttese is többször veszélyeztette az ellenfél kapuját.
   
A második játékrészre felpörögtek az események: a belgák Kalulika közvetlen közelről esett találatával vezetést szereztek. Néhány perccel később Kosznovszky Márk kísérleténél a belgák kapusa, Vandevoordt még védeni tudott, a 61. percben azonban Komáromi György fejesével egyenlített a magyar csapat. A folytatásban mindkét válogatott előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, ám a két hálóőr nagy védéseinek is köszönhetően a lefújásig már nem változott az eredmény.
   
Az U17-es kontinensviadalon ha nincs döntés a rendes játékidőben, rögtön tizenegyesek következnek: ebben a belgák harmadik embere rontott, és mivel magyar részről minden játékos betalált, Preisinger Sándor csapata szerezte meg a vb-kvalifikációt érő ötödik helyet.
   
A tréner a magyar szövetség honlapján úgy fogalmazott, meccsről meccsre javult együttese teljesítménye, az utolsó mérkőzésen pedig teljesen megérdemelten nyertek a belga válogatott ellen, amely márciusban még győzni tudott ellenük Telkiben.
   
"Nagyon büszke vagyok a srácokra, mert amit ezen a tornán elértek, az minden dicséretet megérdemel. Ma végig fegyelmezetten, taktikusan futballoztunk, emellett nagyot küzdöttek a játékosok, minden pályára lépő futballista száz százalékot adott ki magából" - nyilatkozott.
   
A szakvezető hozzátette, játékosai mentális erejét mutatja, hogy hátrányban azonnal tudtak váltani, és perceken belül egyenlítettek, majd voltak lehetőségeik a győztes gól megszerzésére is.
   
"Sokat tettünk a sikerért és végre a tizenegyesekből is mi jöttünk ki jobban" - értékelt a lefújás után Preisinger Sándor.

forrás: MTI

Close Menu