Változás jön a vasúti menetrendben

A MÁV-START május 27-től sűríti a reggeli vonatok menetrendjét a legnagyobb utasforgalmú Budapest-Nyugati pályaudvar–Cegléd–Szolnok és Budapest–Cegléd–Kecskemét elővárosi vonalakon. A térségi települések, köztük Vecsés, Cegléd, Monor és Üllő lakosai gyakrabban, rövidebb menetidőkkel utazhatnak majd a vonalon – jelentette be a MÁV.


A távolsági vonatok megállási helyeinek módosításával, a menetidők csökkentésével javul a menetrend az érintett vonalakon, de több vonatot is forgalomba állítanak, így az utasok kényelmesebben utazhatnak, több szabad ülőhelyet találnak. A menetrendi fejlesztés eredményeként Budapest felé jelentősen javul a reggeli eljutási lehetőség.

Öt távolsági vonat 10-18 perccel rövidebb menetidővel közlekedik Kecskemétről, Szolnokról és Ceglédről Budapestig – gyorsvonati megállással.
Cegléd–Budapest-Nyugati pályaudvar között 30 percenként közlekednek a gyors és sebesvonatok.
Szolnokról és Kecskemétről munkanapokon két-két új gyorsított vonat indul (Szolnokról 4:40-kor és 5:40-kor, Kecskemétről 5:13-kor és 6:13-kor).
A Z50-es zónázó és az S50-es monori személyvonatok 20 perc helyett egységesen 30 percenként közlekednek, ezeket egészítik ki az új gyorsított és gyorsvonatok, így a legtöbb településről óránként három helyett négy vonat lesz Budapestre.
Munkanapokon 5:41-től 7:11-ig 30 percenként négy új, modern FLIRT motorvonatból álló járat indul Üllőről, amelyek Kőbánya-Kispestig csak Vecsésen állnak meg. A vonatok Martonvásárig, Kápolnásnyékig, illetve Székesfehérvárig közlekednek, ezzel közvetlen kapcsolatot biztosítanak Kelenföldre, így átszállási lehetőséget kínálnak más dunántúli célállomásokra is.
A reggeli időszakban Cegléd és Szolnok felé, valamint a délutáni és az esti időszakban, munkanapokon a Szolnokig közlekedő zónázó vonatok és a Debrecen felé közlekedő sebesvonatok kisebb mértékű bővítésére, viszonylatainak módosítására került sor. Például a Budapest-Nyugatiból Záhonyba,  kora reggel közlekedő 6260-as számú személyvonat ezentúl S51-es személyvonatként jár az elővárosi vonalszakaszon. Új vonatpár közlekedik Budapest és Debrecen között, a Nyugati pályaudvarról 21:28-kor indul.

Változások településenként

Monor

Munkanapokon reggel az eljutások az alábbi módon változnak a főváros felé:
A Z50-es vonatok 30 percenként indulnak változatlan megállási renddel és menetidővel.
5 és 7 óra között 30 percenként gyorsított vonatok indulnak Budapest-Nyugati pályaudvarra. A Kecskemét és Debrecen felől érkező vonatok csak Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Zugló megállóhelyen és állomáson állnak meg (Ferihegyet nem érintik).
30 percenként S50-es vonatok indulnak Budapest-Nyugati pályaudvarra, melyek minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
Hétvégén a gyorsított vonatok nem közlekednek. A Z50-es vonatok szombaton és vasárnap ritkábban, 30-60 percenként, az S50-es vonatok szombaton 30-60 percenként, vasárnap 60 percenként közlekednek.
Hosszúberek-Péteri, Vecsés-Kertekalja, Szemeretelep, Pestszentlőrinc

A megállóhelyeket és állomásokat csak a változatlan menetidejű és megállási rendű S50-es vonatok érintik, melyek 30 percenként közlekednek. Az új távolsági vonatok miatt a zsúfoltság jelentősen csökkenni fog, így az utazás komfortosabb lesz. Hétvégén az S50-es vonatok ritkábban közlekednek, szombaton 30-60 percenként, vasárnap 60 percenként.

Üllő, Vecsés

Munkanapokon reggel az eljutások az alábbi módon változnak a főváros felé:

Az S50-es vonatok változatlan megállási renddel és menetidővel közlekednek Budapest-Nyugati pályaudvarra, 30 percenként.
5:41-től 7:11-ig 30 percenként négy új, modern FLIRT motorvonatból álló járat indul Üllőről, amelyek Kőbánya-Kispestig csak Vecsésen állnak meg., ezzel közvetlen kapcsolatot biztosítanak Kelenföldre is, így átszállási lehetőséget kínálnak a dunántúli célállomásokra.
Az S36-os és G43-as vonatok hétvégén nem közlekednek. Az S50-es vonatok hétvégén ritkábban közlekednek, szombaton 30-60 percenként, vasárnap 60 percenként.
A vonatok közlekedésével kapcsolatos információk a www.mav.hu/100a oldalon érhetők el; valamint minden érintett járatra rá lehet keresni az Elvira, továbbá az Android és iOS platformon működő Vonatinfó alkalmazás menetrendi keresőjében is.

forrás: vecseshirek.hu
Close Menu