Magyarok is indulhatnak az "autósport olimpián"

Magyar versenyzőknek is lesz lehetőségük rajthoz állni a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által indított Motorsport Games (motorsport játékok) elnevezésű "autósport olimpián", amelyen a nemzetek képviseletében csapnak majd össze egymással a versenyzők november elején a Róma közelében található Vallelunga versenypályán. 
 

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) és a FIA offroad bizottságának elnöke, a FIA motorsport világtanács üléseinek magyar résztvevője azt mondta az MTI-nek, hogy az MNASZ még júniusban kidolgozza azt a pályázatot, amellyel a hazai versenyzők indulási jogot szerezhetnek az eseményre.
 
"A világtanács múlt pénteki, párizsi ülésén hozott döntése értelmében a kiválasztási folyamat az egyes országok nemzeti szövetségeinek a feladata, és mivel kevés az időnk, még ebben a hónapban felállítunk egy szakmai bizottságot, amely kidolgozza az erre vonatkozó koncepciót" 
- számolt be a részletekről az MNASZ elnöke.
 
A FIA versenykiírásának értelmében az idei római viadalon hat kategóriában, GT, túraautó, Formula-4, drift, szimulátor, valamint gokart szakágban mérhetik majd össze tudásukat a "válogatottak". A jövőben a nemzetközi szövetség tervei szerint minden évben más helyszínen kerül sor a versenyre, a szakágak listája pedig szintén változhat, igazítva az aktuális helyszín adottságaihoz. Magyarország a későbbiekben akár rendező is lehet.
 
"Számos kitételt meg kell vizsgálnunk, de azt gondolom, hogy a feltételeknek nagy részben megfelel a Hungaroring, és meg fog felelni a tervezés alatt álló nyíregyházi multifunkcionális versenypálya is, így alapvetően nem lesz akadálya annak, hogy a következő években valamikor mi legyünk a házigazdái ennek az eseménynek" 
- jelentette ki Oláh Gyárfás.
 
A hazai szövetség elnöke az offroad bizottság vezetőjeként prezentálta múlt pénteken a világtanács tagjainak azt a tervet, amelynek értelmében 2022-ben már teljes egészében elektromos meghajtású autókkal versenyeznek majd a pilóták a ralikrossz-világbajnokságon.
 
"A koncepciónk lényege az, hogy a vb-n jelenleg is szereplő privát csapatoknak időt biztosítsunk az átállásra, ügyelve arra, hogy a költségvetésükben ez ne jelentsen vállalhatatlan feladatot" 
- mondta Oláh Gyárfás.

Hozzátette, 2021-ben már lesznek elektromos meghajtású versenyautók a mezőnyben, ám ezek együtt fognak versenyezni a benzines gépekkel, a teljes átalakulás 2022-re várható. A "vegyes mezőny" ugyanakkor egy további szezont még versenyezhet, ha kevés lesz a tisztán elektromos meghajtású autóval nevezők száma.
 
"Ahhoz, hogy egyenlő legyen a küzdelem a benzines és az elektromos versenyautók között, a ralikrossz-vb-n is be kell majd vezetnünk egy teljesítménykiegyenlítő rendszert, ami nyilvánvalóan megosztó lehet, de másképpen nem tudnánk biztosítani a sportszerű versenyt" 
- mondta az MNASZ elnöke.
 
A FIA motorsport világtanácsa ellenszavazat nélkül fogadta el a ralikrossz-vb-t érintő koncepciót, így a Formula E mellett ez lesz a második szakág a világon, amelyben elektromos meghajtású versenyautókkal mérik majd össze tudásukat a pilóták, ugyanakkor az első sorozat, amelyben a benzines és az elektromos gépek egymás ellen versenyeznek.

forrás: MTI
Close Menu