Percenként 8 millió forintot keres a 35 éves Mark Zuckerberg

Tavaly percenként mintegy 8 millió forintot keresett Mark Zuckerberg, ami azt jelenti, hogy a Facebook alapítója kevesebb, mint másfél óra alatt megkeresi azt a pénzt, amit egy átlagos amerikai férfi egy főiskolai diplomával egész élete során teremt elő.


Mark Zuckerberg vagyona a Forbes márciusban megjelent, a leggazdagabb emberekről szóló legfrissebb éves felmérése szerint 67,3 milliárd dollárt tesz ki. Bár tavaly jelentősen bezuhant a Facebook-részvények árfolyama, még így is a világ nyolcadik leggazdagabb emberének számít.

A Business Insider kilenc tényt gyűjtött össze annak bemutatására, hogy a Facebook alapító vezérigazgatója milyen elképesztő vagyonnal rendelkezik

1. Vagyona olyan hatalmas, hogy évi 1 dolláros fizetéséből is vígan megél

2013 óta egy dollár az évi fizetése a Facebook élén. Vagyona így döntően a Facebook-részvények árfolyamától függ, amelyek közel 17 százaléka van a kezén.

2. Cége a 2012-es tőzsdére lépése óta évente átlagosan 9 milliárd dollárral növelte vagyonát

16 milliárd dolláros értékével a Facebook IPO-ja számít a második legnagyobb értékű olyan tőzsdei bevezetésnek, amit egy technológiai cég hajtott végre. Azóta a Facebook-részvények értéke több mint 408 százalékkal emelkedett, így a cég piaci kapitalizációja jelenleg mintegy 550 milliárd dollárt tesz ki.

3. Egy év alatt közel 9 milliárddal csökkent a vagyona, de így is a világ 10 leggazdagabb embere közé tartozik

A Forbes idei, márciusban megjelent listáján Zuckerberg vagyona a Facebookkal kapcsolatos tavalyi botrányok miatt a 2018-as felméréshez képest közel 9 milliárd dollárral csökkent 67,3 milliárdra. Ezzel idén a világ leggazdagabb embereit rangsoroló listán Zuckerberg a 8. helyre esett vissza a tavalyi 5-ről.

4. Tavaly óránként mintegy 500 millió forintot keresett

A Business Insider számításai szerint tavaly mintegy 15 milliárd dollárt keresett a Facebook alapítója. Ha ezt az összeget elosztjuk 8760-nal, vagyis egy év óráinak a számával, akkor megkapjuk mennyit keresett 60 perc alatt. Eszerint tavaly óránként 1,7 millió dollárral, vagyis mintegy 500 millió forinttal nőtt a vagyona.

5. Kevesebb, mint 1,5 óra alatt megkeresi azt a pénzt, amit egy átlagos amerikai férfi egy főiskolai diplomával egész élete során teremt elő

Egy átlagos amerikai férfi főiskolai diplomával 2,2 millió dollárt keres meg élete során az USA nyugdíjbiztosítási rendszerének adatai szerint. Ezt az összeget Zuckerberg kevesebb, mint másfél óra alatt megkeresi. Egy átlagos amerikai nő főiskolai diplomával pedig csak 1,3 millió dollárt keres. Ez kevesebb, mint egy óra alatt összejön a Facebook alapítójának.

6. Kevesebb, mint 2 perc alatt annyit keres, mint egy amerikai munkás egy év alatt

Zuckerberg tavaly percenként 28.538 dollárt (8,3 millió forintot) keresett a Business Insider számításai szerint. Egy medián keresetű amerikai munkás évente 46.696 dollárt visz haza, amit Zuckerberg kevesebb, mint 2 perc alatt megkeres.

7. Ha Zuckerberg valamire 700 ezer dollárt (203 millió forintot) ad ki, az olyan, mintha egy átlagos amerikai háztartás egy dollárt (290 forintot) költ el

Egy átlagos amerikai háztartás medián vagyona 97.300 dollárt tesz ki. Ha ezzel az összeggel elosztjuk Zuckerberg (Forbes szerinti) 67,3 milliárd dolláros vagyonát, akkor mintegy 700 ezret kapunk. Ez azt jelenti, hogy ha Zuckerberg valamire 700 ezer dollárt költ, akkor az annyira terheli meg a pénztárcáját, mintha egy átlagos amerikai háztartás valamire egy dollárt ad ki.

8. Vagyona több, mint Jordánia, Nicaragua és Barbados együttes GDP-je
Jordánia GDP-je 

46,9 milliárd, Nicaraguáé 15,4 milliárd, míg Barbadosé 5,5 milliárd dollárt tesz ki. Ha a három ország GDP-jét összeadjuk, az sem érné el Zuckerberg mintegy 70 milliárdos vagyonát. A Bloomberg naponta frissülő adatbázisa szerint a Facebook alapítójának vagyona 70,9 milliárdot tesz ki, vagyis valamivel magasabb a Forbes márciusban megjelent listájában közölt 67,3 milliárdos adathoz képest.

9. Ha minden amerikainak 100 dollárt adna, akkor is vagyonának több mint fele megmaradna

Az Egyesült Államokban jelenleg közel 330 millió ember él. Ha minden egyes amerikainak 100 dollárt adna, akkor az mintegy 33 milliárd dollárjába kerülne, vagyis vagyonának valamivel több, mint fele még mindig megmaradna.

forrás: novekedes.hu
Close Menu