Titokban Magyarországra hozzák jó pénzért Zágráb szennyvíz mocskát

A nyilvánosság előtt eddig titokban két horvát cég, a horvát állami tulajdonban lévő Girk Kalun és a Kemis Termoclean összesen 41 ezer tonna szennyvíziszapot hoztak be 2018-ban Magyarországra. Előbbi cég 34, utóbbi 7 ezer tonnát. Ez a mennyiség a teljes horvát szennyvíziszap-előállítás fele, kb. a horvát fővárosban, Zágrábban 1 év alatt termelt szennyvíziszapnak felel meg.

A büdös, fekete masszát a két cég egy Székesfehérvár mellett álló hulladéklerakóba öntötték, legálisan. Az iszapot tároló magyar cég, a Fehérvári Téglaipari Kft. hatalmas üzletet csinált ezzel, és nekik mindegy, hogy a horvátok a magyar hulladék mellé öntik-e a sajátjukat.
A szennyvíziszap egyébként a szennyvíztisztítókban keletkező véghulladék. Használható biogáz előállításán keresztül energiatermelésre is, hulladéktárolókban történő elhelyezése azonban körülményes, a nemzetközi ajánlások többsége szerint ez kevésbé előnyös.

A cégnek a 2018-as beszámolója szerint 792 millió forintos forgalma volt, ennek pedig az 57 százalékát, azaz 426 millió forintot adózott, tiszta haszonként tudta elszámolni. Horváth Sándor, a cég ügyvezetője 98 millió forintot osztalékként ki is vett a vállalkozásból.
Az üzlet a horvát cégeknek is megéri, a Girk Kalunnak különösen, ők ugyanis nemrég komoly botrányba keveredtek Horvátországban, mert kiderült, hogy sok esetben engedély nélkül, egyszerűen mezőkre ürítették a szennyvíziszapot.
A 24.hu szerint mindeközben a hulladék behozatala a magyar államnak nem hoz profitot.
A kérdésre, hogy hogyan hozhat be Magyarországra ennyi szennyvíziszapot egy cég, amit Horvátországban már a 
Close Menu