Tudta, hogy az őszibarackkal még fogyni is lehet?

Tudta, hogy az őszibarackkal még fogyni is lehet? Nézze meg, milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak a nektarinnak és szőrös testvérének!

Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő szer a száraz és fáradt bőrre. A szépségápoláson túl azonban az egészséges életmódnak is szerves részét képezi ez a kis szőrös gömb. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket,85-90 százaléka víz.így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is.

A vitamindús őszibarack

"Az őszibarack magas ásványi anyag-, és vitamintartalma kitűnő hatással van szervezetünkre. Ez a gyümölcs olyan, mint egy természetes antioxidáns, és a hormonháztartást is karbantartja. Nem kell félni attól, hogy túl sokat eszünk belőle, mert nem lehet túladagolni"
– mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.

Az őszibarack A és C-vitamin-, kálium- és szeléntartalma igen magas. A benne található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására, az ásványi anyagok pedig segítik az izmok képződését. Az őszibarack csökkenti a vérnyomást, és kedvező hatással van többek között a szívre és az érrendszerre is.

Tápértékének köszönhetően kitűnő gyümölcs a diétázók számára is, valamint bőr-, és hajszépítő hatással bír. Az őszibarack jól alkalmazható például székrekedés esetén: célszerű 2-3 órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására összpontosíthasson. Főként a számítógép-használók számára ajánlott, hiszen képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől is.

Az őszibarack csupasz testvére a nektarin, amely belsejében nem, csak külsejében különbözik. Jelenleg 500 őszibarack- és 300 nektarinfajtát ismerünk, de mivel a fákat 20-25 évente újra kell ültetni ,így újabb és újabb fajták jöhetnek létre. A piacon azokat a darabokat keressük, amelyek szép gömbölyűek, sárgás-rózsaszínesek és sérülésmentesek.

Igyekezzünk a gyümölcsöket úgy szállítani, hogy ne törjenek össze, mert utána könnyebben megromlanak. A vásárlás után a gyümölcs mosás nélkül még 2-3 napig eláll a hűtőben. Fogyasztás előtt azonban hagyjuk egy kicsit melegedni a barackokat, mert igazi zamata szoba hőmérsékleten jön csak ki.

Az őszibarackot elsősorban magában fogyasszuk, de íme néhány praktikus és egészséges recept is.

Őszibarack krémleves


Hozzávalók:

30 dkg őszibarack,
2 tojás sárgája,
1 evőkanál méz,
1 dl tejszín,
fahéj,
citromlé,
szegfűszeg

Elkészítés:

A barackokat jó alaposan mossa meg, majd szeletelje fel. A szeleteket kevés fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével és a mézzel keverje össze, majd 6-7 deciliter vízzel főzze meg és hűtse le. Az egészet öntse át turmixgépbe, adja hozzá a tojás sárgáját és a tejszínt, majd turmixolja habosra. Díszítéshez egy-két szelet barackot helyezzen a leves tetejére.

Őszibarackkrém

Hozzávalók:

1 db nagy őszibarack,
1,5 dl habtejszín,
2 dl tej,
2 teáskanál méz

Elkészítés:

Mossa meg alaposan az őszibarackot, majd hámozza meg. Vágja fel apró darabokra és tegye a turmixgépbe. Öntse hozzá a habtejszínt, a tejet, majd a mézet. Turmixolja alaposan össze, amíg meg nem keményedik kicsit, végül tegye át kelyhekbe és helyezze be a hűtőbe addig, amíg le nem hűl. Tálalás előtt őszibarack szeletekkel díszítse!

forrás: egeszsegkalauz.hu
Close Menu