6 könnyű gyakorlat a pocak eltüntetésére

A hasra nagyon könnyű hízni, ezt sokan tudják. Bár legtöbben csupán esztétikai problémának tekintik a pocakot, ennél jóval komolyabb dologról van szó.


Ahogy öregszünk, egyre könnyebben rakódik le zsír a has és a csípő tájékára, ám ami ennél nagyobb baj, hogy a zsír nem csak a bőrszövet alatt halmozódik fel, hanem belső szerveink körül is. Utóbbit nevezzük zsigeri zsírnak, mely szívünk egészségét is komolyan veszélyezteti.

A jó hír, hogy fogyókúra során tipikusan az elsők között csökken a hasi zsír mennyisége. De azért ne nyugodjunk meg, a zsigeri szír ugyanis nagyon makacs jelenség, és eltüntetéséhez nem csak zsírégető gyakorlatokra van szükség, hanem a helyes táplálkozásra is ügyelni kell. Fogyasszunk minél több telítetlen zsírsavat, kerüljük az adalékanyagoktól hemzsegő feldolgozott élelmiszereket, gondoskodjunk a kellő magnéziumbevitelről, mondjunk le a cukrozott üdítőkről, és alkoholt is csak szerény mennyiségben fogyasszunk.

A pocak eltüntetésére pedig végezzük rendszeresen a következő egyszerű gyakorlatok valamelyikét, vagy akár valamennyit, nélkülözve a fárasztó és megerőltető felüléseket:

1. Ez a gyakorlat remek választás azok számára, akik nem szeretnek a földre feküdni, mert így nem kényelmes számukra a mozgás. Álló helyzetben végezzünk térdemelést dinamikusan. Végezhetjük a gyakorlatot váltott lábakkal, vagy úgy is, hogy először a bal lábat emeljük többször, majd a jobbat. Végezzünk legalább húsz lábemelést, vagy ameddig jólesik. A hasat jobban megdolgoztatjuk, ha csípőnket kissé előretolva végezzük a mozgást. Koncentráljunk a hasizmokra gyakorlat közben.

2. Ez a jógából vett gyakorlat az ún. gázpóz. Ezt a gyakorlatot hanyattfekvésben végezzük. Nyújtott lábakkal fekszünk, majd belégzés közben behajlítva felemeljük páros lábunkat a hasunk fölé. A karokkal átkulcsoljuk a térdeket. Tartsuk ki a pózt, és a levegőt is tartsuk vissza pár másodpercig, majd kilégzés közben engedjük vissza a lábunkat. Ezt a gyakorlatot 2-4 percen át ismételjük. Ez a póz jótékonyan hat a bélműködésre és az emésztőrendszerre, a székrekedés kiváló ellenszere. Fontos hatása, hogy gátolja a hasi zsírpárnák lerakódását. Kezdetben váltott lábakkal is végezhető, ha így kényelmesebb.

3. A következő gyakorlat biztosan ismerős, hiszen az iskolában sokat kellett belőle csinálni. Bár elsősorban a hátizmok, a váll és a lábizmok nyújtására szokás végezni, kiválóan fogyasztja a has köré rakódott zsírt. Nyújtott ülésből magastartásban lévő karokkal hajoljunk előre, amíg bírunk. Előrehajlásnál végezzük a kilégzést, emelkedésnél a belégzést. Ne erőltessük, addig nyújtózkodjunk, ameddig jólesik, nem baj, hacsak többszöri gyakorlás után érjük el a nagylábujjunkat. Ez a gyakorlat azon túl, hogy karcsúsítja a derekat, szintén nagyon jó hatású az emésztőrendszer működésére, és alkalmas a merev derék ellazítására is.

4. A jógából ismert napüdvözlet a test teljes izomzatát foglalkoztatja, de főként a hasizmokat veszi igénybe. Guggolótámaszból kezdjük a mozgást, innen nyújtsuk hátra egyik, majd másik lábunkat mellső fekvőtámaszba. Gyakorlat közben normálisan lélegezzünk. maximum két percig tartsuk ki ezt a pózt.

5. A napüdvözlethez hasonló pózban Fit-ball-lal is végezhetünk hasizomerősítést és karcsúsítást, de a labda segítségével a mozgás dinamikusabbá tehető. Helyezkedjünk el a labda fölött négykézláb, úgy, hogy a labda a hasunk alatt van. Majd a kezünkkel lépegessünk előre, míg a labda kb. a térdünk alá nem ér. Ez az ún.kisétálós fekvőtámasz. Érezhetjük, ahogyan a labda egyre közelebb kerül a térdünk felé, egyre jobban megfeszül a hasunk. Gyakorlat közben tartsuk a testünket feszesen, ne engedjük le a medencénket. Ez a Fit-ball-os edzés a kar, a váll és a fenékizmokat is erősíti.

6. Hanyattfekvésben belégzés közben jobb lábemelés, kilégzéskor leeresztés. A térd legyen egyenes, addig emeljük a lábunkat, ameddig bírjuk. A test többi részét ne feszítsük meg, lazán feküdjünk. Fokozhatjuk a hatást, ha felhúzzuk az egyik térdet a mellkashoz, miközben fejünket megemelve tartjuk, s addig a másik lábat kinyújtva tartjuk, de úgy, hogy ne érjen a talajhoz. Dinamikusan váltogassuk a két lábat, miközben nyugodtan lélegzünk.

Edzés után ne felejtsük el a hasizmok nyújtását! Feküdjünk hasra, kezeinkkel támaszkodjunk meg a talajon vállmagasságban, majd belégzés közben fokozatosan emeljük meg fejünket, törzsünket, s közben érezzük a hasizmok nyújtását.

forrás: news.noinetcafe.hu
Close Menu