Egy 18 éves lány lehet az első ember, aki 2030-ban a Marsra lép

Alyssa Carsonnak három éves kora óta ez az álma. Hét kiképzésen van túl, föld körüli pályán már repülhet - és nem fél.


A NASA már bejelentette: az első Mars-expedíció legénysége 2030 körül (esetleg pár évvel később) indul útnak a vörös bolygóra. Az is kiszivárgott, hogy az első ember, aki a bolygóra lép, feltehetően egy nő lesz.

Most az is kiderült, hogy ennek a galaktikus jelentőségű, történelmi pillanatnak nagy valószínűséggel egy most 18 éves Lousiana állambeli lány, Alyssa Carson lesz a főszereplője.

Az elképesztően tehetséges, elkötelezett lány lehet az első emberi lény, akinek a talpa érinti a vörös bolygó felszínét, és akinek vezetésével az első Mars-kolóniák is kiépülnek.

Alyssa saját bevallása szerint három éves volt, amikor kijelentette a szüleinek, hogy űrhajós akar lenni, és el akar jutni a Marsra. Ezt természetesen akkor senki sem vette komolyan, ám Alyssa akadályt nem ismerve tört a célja felé.

Tizenkét éves korában már a NASA mind a tizennégy kiképző-központjában elvégezte a korának megfelelő űrhajós-kiképzést.

Azóta a világ hét legnagyobb asztronauta-kiképző központjában fejlesztették tovább a tudását és az állóképességét. 16 évesen már a föld körüli pályán való repülésre is megvolt a "jogosítványa".

A NASA a "Mars One 2030" nevű, első Mars-expedíció nagykövetének választotta, a szakemberek szerint a fiatal lány már most képzettebb, mint a nála tíz évvel idősebb asztronauták nagy része.

Alyssa hamarosan elkezdi az egyetemet, asztrobiológusnak tanul, ezt a tudást a vörös bolygó kolonizálásában is kamatoztathatja majd. A lány tökéletesen tisztában van vele, hogy amire készül, az életveszélyes.

"Rengeteg kiképzésen részt vettem már, tisztában vagyok vele, hogy az űrutazásnak milyen veszélyei vannak, és hogy nem biztos, hogy életben maradok. De a kihívás akkora, ami túlszárnyalja bennem a félelmet"

- mondja a lány.

A NASA valóban nagyon komolyan készül a Mars-misszióra. Már azt is bemutatták, hogy az első telepesek milyen futurisztikus lakóházakban fognak élni a bolygón, illetve az InSight űrszonda segítségével még a vörös bolygó napi időjárásáról is be tudnak már számolni.

Alyssa ugyan úgy készül, hogy az ő első útja csupán három évig tartana, és utána hazajöhetne, a tudomány jelenleg ismert állása szerint erre kevés az esély.

A szakértők többsége szerint a Mars-utazás leginkább úgy lenne megvalósítható, ha az űrhajósokat nem kellene visszahozni a Földre, hanem életük végéig a Marson élnének és dolgoznának, egy önfenntartó kolóniát létrehozva.

A vörös bolygóra egyébként még eljutni is minden képzeletet felülmúlóan nehéz utazás: csak az odaút fél évig is eltarthat.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Close Menu