Ennyi energiaitalt szabad inni

Zacher Gábor toxikológus szerint egy doboz energiaitalnak nincs negatív hatása, a rendszeres fogyasztókra azonban nem árt odafigyelni.

fotó: 123rf

Egy doboz energiaitalnak körülbelül ugyanannyi a koffeintartalma, mint egy adag kávénak. Rendszeres fogyasztás mellett azonban a 14 évesnél fiatalabbaknálmagas vérnyomásés szívelégtelenség alakulhat ki - hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette, riogatás és tiltás helyett inkább beszélni kellene a fiataloknak arról, hogy a rendszeres energiaital-fogyasztásnak milyen hatásai lehetnek.

A rejtett veszélyek

Magyarországon évente 44 millió liter fogy a koffeines italokból, a magyar fiatalok túlnyomó többsége gyakran fogyaszt energiaitalt. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi felmérése alapján elmondható, hogy minden ötödik 10 és 14 év közötti gyerek energiaitalt "reggelizik". A magyar kamaszok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, közülük 13 százalék nagy mennyiségben. A tinédzserek különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal keverve vagy intenzív testmozgással összekötve isszák a koffeines italokat, ami - a kiszáradás veszélye miatt - növeli a rosszullét kockázatát.

Nagy a kockázat

A túlzott energiaital-bevitel koffeintúladagolást idézhet elő. Ennek tünetei között szerepel a heves szívdobogás, a szívritmuszavar, a mellkasi fájdalom, a szédülés, a magas vérnyomás, az émelygés, a hányinger és a remegés. Súlyos esetben görcsökhöz és halálhoz is vezethet.

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalála hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket. Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a magas cukor- és koffeintartalom jelenti, hiszen gyakori fogyasztás vagy érzékenység esetén így szívritmuszavarok kialakulásához vezethet.

Könnyű túladagolni

Mint azt korábban megírtuk, Amerikában egyetlen év alatt több mint ötezer koffeintúladagolásos eset történt, ezek 46 százalékánál 19 évnél fiatalabb személy volt az érintett. Magyarországon 2011 novembere óta 422 hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK, korábban ÁNTSZ). Volt, aki 2,5 liter energiaitalt is megivott egy nap alatt, a rosszullétek negyedénél pedig alkohollal együtt fogyasztották a koffeines italt. A bejelentett rosszullétek 3 százalékánál csupán 8-10 éves volt az érintett.

forrás: hazipatika.com
Close Menu