Már a nyugdíjban is megelőztek a románok

Klaus Johannis román államfő a napokban aláírta a törvényt, így két év alatt 70 százalékkal emelik az eddig igen alacsony román nyugdíjakat. Az öregségi ellátás az idei első negyedévben átlag 1227 lej, azaz nagyjából 82 ezer forint volt, 2021-re ez az összeg átszámítva mintegy 140 ezer forintra kúszhat fel. A bruttó román átlagbér már 340 ezer forint felett jár. - írta a Blikk.


Eközben a magyar átlagnyugdíj az év elején picivel kevesebb, mint 135 ezer forint volt, két év múlva pedig várhatóan 142-143 ezer forint lesz - ha a jegybank által várt infláció lesz, és azt követi a nyugdíjasok járandósága.

A régióban Románia az egyetlen ország, ahol kevesebbet kapnak havonta az idősek, mint nálunk: Szlovákiában például átszámítva 138 ezer forint volt tavaly az átlagnyugdíj, Csehországban 150 ezer forint, Lengyelországban pedig 164 ezer forint - írta a napilap.

A román gazdaság - a magyarhoz hasonlóan - gyors növekedési szakaszban van, ami ha több évig kitart, lehetőséget biztosít nagyszabású nyugdíjemelésre. Magyarországon a válság óta be van fagyasztva az öregségi ellátás reálértéke. Vissza lehetne térni arra a rendszerre, hogy ne csak az inflációra reagáljon a nyugdíjemelés, hanem a gazdasági növekedésre is - mondta Bod Péter Ákos közgazdász, volt MNB-elnök a Blikknek.

A gazdaság bővüléséből jelenleg más formában részesülnek az idősek: ha a GDP növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, évente egyszeri jön a nyugdíjprémiumr. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint jelenleg nincs realitása annak, hogy itthon a románhoz hasonló emelést hajtsanak végre, noha igény és jogosultság lenne rá.

forrás: napi.hu
Close Menu