A szalmaszál az új szívószál

Szalmaszállal helyettesítik a műanyag szívószálakat Franciaország egyes részein. Yves Debroc és felesége közösen vezetik a farmot, ahol rozst termesztenek, azzal a céllal, hogy szívószálat készítsenek belőle.


— Most megmutatom, hogy készül a szalmaszál – mondja Yves Debroc.
Itt nincs szabványméret, minden egyes szalmaszál különböző.
— Itt nincsenek robotok, minden kézzel készül, tisztán, odafigyelve a természetre – mondja Yves Debroc.
Egy hektár földterületről mintegy 1 millió szívószálat lehet begyűjteni, amely lebomló, újrahasznosítható, ellenáll a hidegnek és a melegnek, sőt, mosogatógépben is mosható.
Yves és felesége nagy cégeknek nem értékesít, kizárólag a közeli településeken találkozhatunk a szalmaszállal: éttermekben, hotelekben, idősek otthonában, vagy a vegyesboltban. 10 darab szalmaszál 2 euró 50 centbe kerül, a termék egyre népszerűbb.
— Meg kell változtatni a szokásainkat. Miért ne a szívószállal kezdjük? – mondta a bolttulajdonos, Angélique Le Quéau Plomelin.
Az Európai Unió 2021-től betiltja területén a műanyag szívószálak használatát. Egy párizsi start-up különböző helyettesítő anyagokkal dolgozik: szalmából, bambuszból és cukorból készítenek szívószálat
— A forgalmunk egy hónap alatt megduplázódik, később még ennél is jobb lesz – mondta Honorine Leconte, a lespailles.com egyik alapítója.
A természetes anyagból készült szívószálak nagyjából háromszor annyiba kerülnek, mint a műanyagok
Close Menu