Átvert, és hajléktalanná tett egy idős bácsit Budafok önkormányzata egy civil szervezet szerint

Rávették, hogy adja le bérlakásának kulcsát, aztán egy hajléktalanszállóra vitték, jóllehet erre nem volt meg a törvényi lehetősége az önkormányzatnak, írja A Város Mindekié civil szervezet.


Kedden a budafok-tétényi önkormányzat családsegítő központjának egyik munkatársa rávett egy 79 éves, egyedülálló bácsit, hogy adja le az önkormányzati bérlakásának kulcsát, majd elhelyezte egy soroksári hajléktalanazállón, azaz kicselezte az idős embert, áll A Város Mindenkié lakhatási civil szervezet közleményében. A szervezet emlékeztet, jelenleg az önkormányzatoknak a törvényi kötelezettsége a hajléktalanság megelőzése, nem pedig kialakítása.

A férfi segítségre szorult az önálló élethez, de ezt meg is kapta a házi segítségnyújtás rendszerén keresztül, a civilek szerint rend volt nála, amikor találkoztak vele. A 79 éves férfi arról is beszélt nekik, hogy nem akar kiköltözni, nem akar hajléktalanszállóra menni.

Az önkormányzatnak nem volt joga kilakoltatni a férfit, mert lakáskiürítési pert sem indított ellene. A férfi korábban kéthavi lakbértartozást halmozott fel, az önkormányzat január végén felmondta a szerződést a 40 ezres tartozás miatt, és azon volt a civilek szerint, hogy kidobja a férfit a lakásból, jóllehet megvolt a fedezete a lakbér és közüzemi díjak megfizetésére.

A Város Mindenkié felszólítja a z önkormányzatot és Karsay Ferenc polgármestert, hogy költöztesse vissza a férfit a lakásba, és oldja meg a bérleti jogviszony visszaállítását is, biztosítsa a házi segítségnyújtást. "A fentiekkel kapcsolatos felelősség alapvetően az önkormányzatot és annak döntéshozóit terheli. Ezzel együtt, mindazoknak, akik a helyi szociális ellátásból közreműködtek ebben a szakmailag védhetetlen, etikátlan és kegyetlen eljárásban, viselniük kell a Szociális Munka Etikai Kódexében foglaltak súlyos megsértésével kapcsolatos erkölcsi felelősséget", zárul a szervezet közleménye.

forrás: hvg.hu
Close Menu