Átvert, és hajléktalanná tett egy idős bácsit Budafok önkormányzata egy civil szervezet szerint - 2220

Breaking

2019. augusztus 1., csütörtök

Átvert, és hajléktalanná tett egy idős bácsit Budafok önkormányzata egy civil szervezet szerint

Rávették, hogy adja le bérlakásának kulcsát, aztán egy hajléktalanszállóra vitték, jóllehet erre nem volt meg a törvényi lehetősége az önkormányzatnak, írja A Város Mindekié civil szervezet.


Kedden a budafok-tétényi önkormányzat családsegítő központjának egyik munkatársa rávett egy 79 éves, egyedülálló bácsit, hogy adja le az önkormányzati bérlakásának kulcsát, majd elhelyezte egy soroksári hajléktalanazállón, azaz kicselezte az idős embert, áll A Város Mindenkié lakhatási civil szervezet közleményében. A szervezet emlékeztet, jelenleg az önkormányzatoknak a törvényi kötelezettsége a hajléktalanság megelőzése, nem pedig kialakítása.

A férfi segítségre szorult az önálló élethez, de ezt meg is kapta a házi segítségnyújtás rendszerén keresztül, a civilek szerint rend volt nála, amikor találkoztak vele. A 79 éves férfi arról is beszélt nekik, hogy nem akar kiköltözni, nem akar hajléktalanszállóra menni.

Az önkormányzatnak nem volt joga kilakoltatni a férfit, mert lakáskiürítési pert sem indított ellene. A férfi korábban kéthavi lakbértartozást halmozott fel, az önkormányzat január végén felmondta a szerződést a 40 ezres tartozás miatt, és azon volt a civilek szerint, hogy kidobja a férfit a lakásból, jóllehet megvolt a fedezete a lakbér és közüzemi díjak megfizetésére.

A Város Mindenkié felszólítja a z önkormányzatot és Karsay Ferenc polgármestert, hogy költöztesse vissza a férfit a lakásba, és oldja meg a bérleti jogviszony visszaállítását is, biztosítsa a házi segítségnyújtást. "A fentiekkel kapcsolatos felelősség alapvetően az önkormányzatot és annak döntéshozóit terheli. Ezzel együtt, mindazoknak, akik a helyi szociális ellátásból közreműködtek ebben a szakmailag védhetetlen, etikátlan és kegyetlen eljárásban, viselniük kell a Szociális Munka Etikai Kódexében foglaltak súlyos megsértésével kapcsolatos erkölcsi felelősséget", zárul a szervezet közleménye.

forrás: hvg.hu