Mi is történt Craiovában?

Mi is történt Craiovában? Nézzünk egy részletesebb kronológiát.


A vendégszurkolókat két órával a meccs előtt kísérték a stadionhoz. Itt mindent tüzetesen átnéztek, zászlót pedig csak az UEFA munkatársának engedélyével lehetett bevinni.

Valamilyen érthetetlen okból a vendégszektor a hazai tábor közvetlen szomszédságában került kialakításra.

A hazaiaknál több zászlón feltűnt az 1918-as dátum, egy kétrudas kifejezetten a román csapatok budapesti bevonulására emlékeztetett. Ezt többször a vendégszektorhoz a lehető legközelebb állva mutatták fel. Az első félidő közepén néhány román szurkoló a pólóira nyomott betűk segítségével a TRIANON feliratot írta fel szintén a vendégszektor irányába felállva. A vendégszurkolóknál ekkor valóban elpattant a húr és megpróbálták áttörni a szektorelválasztó plexit.

 A hazai szurkolók a meccs során számtalan alkalommal a Kispest tábor felé fordulva skandáltak, énekeltek román nyelven. "Döglött magyar a jó magyar", "ki a magyarokkal az országból" és egyéb durva, kirekesztő rigmusokat kiabáltak.

 Folyamatosan hanggránátokkal, tüzekkel próbálták célba venni a vendégszektort. A stadionban jelentős mennyiségű pirotechnikát használtak. A meccs 119. percében kialakult egy tömegjelenet a pályán, miután Batik Bencét megütötték és fellökték. Ekkor a játékvezető lába mellett egy hanggránát robbant fel, amitől a játékvezető összeesett. Ezután egy öngyújtóval is fejbe dobták.

 A játék 40 percet állt a fenti incidens miatt. A játékvezető a hírek szerint le akarta fújni a találkozót, ami azt jelentette volna hogy a találkozót automatikusan 3-0-al a Kispest "nyeri" .
A pályán tanácskozás kezdődött, ami szintén szabálytalan volt, ebben az esetben ugyanis a játékvezetőnek, az UEFA ellenőrnek és a csapatvezetőknek egy külön erre a célra fenntartott helyiségben kellett volna tanácskozni és döntést hozni elzárva mindenki mástól.

A csendőrparancsnok kvázi "megfenyegette" a találkozó játékvezetőit és az UEFA ellenőrt, hogy amennyiben a meccset beszüntetik vagy a magyarok nyernek, úgy nem tudják garantálni a testi épségüket, illetve nem tudják megakadályozni hogy a román szurkolók elárasszák a pályát. Ennek hatására nem merték végül lefújni a találkozót, és a folytatás mellett döntöttek.

 A játékvezetőt sérülése miatt le kellett cserélni. Előtte azonban kiosztott egy sárga lapot Batik Bencének, míg az őt megütő, fellökő román játékos semmilyen figyelmeztetést nem kapott! Az órát visszaállították a 119. percre (?) és a hátralévő egy percet passzolgatva játszották le.

A két meccsen illetve a hosszabbításban nem esett gól, vagyis 0-0 lett a párharc vége. A bírócsere miatt a büntetőrúgást a negyedik játékvezető vezényelte le, szabálytalanul. Ugyanis a büntető elrúgásának pillanatában a kapus egyik lábának a gólvonalon kell lennie. Ellenkező esetben büntetőpárbaj során is újra el kell végezni a rúgást - a június elején életbe lépett szabályváltoztatások szerint ez azt jelenti, hogy a párharc első három kispesti büntetőjét egyaránt újra el kellett volna végezni, ám ez nem történt meg.

 A Kispest vezetősége a lefújás után azonnal jelezte hogy megóvja a találkozót, és minden szakértő egyetértett abban hogy ennek nem lehet más vége, mint a Craiova kizárása. Az UEFA hétfőre ígért ítéletet. Végül úgy látták, hogy a 120. percben történt súlyos incidens, a bíró csere, a 40 perces állás és a szabálytalan büntetők nem befolyásolták (?!) a párharc végkimenetelét, a román csapat pedig mindössze három zártkapus meccset és hatvan ezer euró büntetést kapott, amit ők meg is fellebeztek. A Kispest vezetése is jelezte, nem fogadja el az UEFA ítéletét.

Hozzá lehet tenni, hogy egy szurkoló nem szívesen ért egyet azokkal a szabályokkal, melyekkel a szurkolókat és a hangulatot akarják korlátozni. Egy román - magyar párharcban a keményebb, provokatív hangulat is benne van a pakliban. A probléma leginkább az a kettősmérce amit az európai szövetség alkalmaz! A Kispestnek az elmúlt években több fontos európai kupameccset kellett nézők nélkül lejátszania egy zászlón lévő H betű és három cigányozás miatt. Emlékezhetünk arra is, hogy az MTK egyik zászlóját is kifogásolta az UEFA, amelyen az alapítási dátumot (1888) sikerült szélsőjobboldali kódként értelmezni. Még egyszer, az MTK-t vádolták ilyesmivel! A magyar válogatott feje felett is ott lebeg a zártkapu (úgy hogy már volt letöltendő is), sőt, kizárással is fenyegették a csapatot amiért az izraeli himnusz alatt szórványos füttyszót lehetett hallani.

 A képlet egyszerű: vagy mindenki csinálhasson a lelátón amit akar, vagy mindenkire egyformán vonatkozzanak a szabályok! Talán nem túlzó elvárás...

forrás: Budapest-Honvéd Futball Club
Close Menu