Microsoft-botrány: a NAV is érintett az amerikai tőzsdefelügyelet szerint

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet (OFI) is érintett a Microsoft (MS) magyarországi vesztegetési ügyleteiben – derül ki az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) most nyilvánosságra hozott jelentéséből, amelyet a napi.hu részletesen ismertet.


A SEC július 22-ei keltezésű jelentésében – amely a világcég ellen indított közigazgatási eljárás által feltárt súlyos szabálytalanságokat veszi sorra – a szaúd-arábiai, thaiföldi és török vesztegetési ügyek mellett részletesen leírja a problémás hazai eljárásokat, sok esetben egyértelműen utalva arra, kik voltak az érintett szereplők – írja a napi.hu.

Azt is feltárja, hogy a Microsoft Magyarország érintett dolgozói és vezetői, a közigazgatási hivatalnokok és a disztribútorok emberei hogyan döntötték el előre a közbeszerzések értékeit és időpontjait. A NAV-nál 2014. február 10-én írtak ki közbeszerzési pályázatot különböző szoftverlicencekre.

A MS Hungary alkalmazottai a központtól, azaz a MS Business Desktől már ezt megelőzően a hagyományos kedvezményeken felül 27,85 százalékos árengedmény jóváhagyását kérték. Ezt a Microsoft azzal a feltétellel engedélyezte, hogy az üzlet március 31-éig, vagyis a cég pénzügyi évének harmadik negyedéves zárása előtt befejeződik. Viszont Magyarországon történt egy kis bonyodalom: a NAV közbeszerzési eljárását váratlanul lefújták.

Ekkor a MS Hungary vezérigazgatója e-mailt írt az egyik disztribútorcég tulajdonos-vezérigazgatójának, amelyben leírja, hogy számukra a NAV-szerződés nagyon fontos, és ezért kéri, hogy ha van ráhatása az ügyre, akkor aktivizálja magát. A vezérigazgató válasza így szólt: "rajta vagyok!".

Két nappal később, március 17-én az egyik Microsoft-alkalmazott értesítette a cég első emberét, hogy lépjen kapcsolatba a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, hogy a tendert újra kiírják, és az lezáruljon a március 31-ei határidő előtt. Három nappal később ugyanez a magyar MS-alkalmazott levélben értesítette a cég vezetőjét arról, hogy kedvező döntés megszületett. Ennek megfelelően a NAV március 25-én ismét megjelentette a közbeszerzési pályázatot.

Az ügy pikantériája, hogy az ír MS központ nem annak a disztribútornak adta el a szoftverlicenceket, amelyik a tendert megnyerte, hanem egy másiknak. Végül mégis a tendernyertes cég adta el a licenceket a NAV-nak - "természetesen" árengedmények nélkül. Az így keletkezett 1,06 millió eurós (2014 márciusi átlagos euróárfolyamon 339,5 millió forintos) árkülönbözet egy részét a közbeszerzési eljárás újbóli kiírásában "segédkező" állami alkalmazottak kapták – legalábbis a SEC szerint.

forrás: adozona.hu
Close Menu