Utolsókat rúgja az idén a friss magyar lecsó

A következő hetekben egyen sok zöldséget és főzzön lecsót, hiszen, ahogy haladunk az őszbe, egyre drágábbak lesznek az alapanyagok.


Emlékezetes: arról cikkeztünk au­gusztus elején, hogy egy-két hétre mintegy öt­ven százalékkal megdrágult a paradicsom, ám a helyzet aztán – ahogy megírtuk – normalizáló­dott. Most, a nyári szezon végén ismét felfelé indul a zöldségek ára, hiszen egyre kevesebb és egyre drágább a termesztésük – tudta meg a Bors Ledó Fe­renctől, aki a FruitVeb Ma­gyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Persze minden viszonylagos: a fogyasztóknak drága a termény, de a termelők nem keresnek annyit vele, hogy tisztességesen megéljenek. A paprikát, paradicsomot vagy az almát kézzel kell betakarítani, és a munkásoknak fizetett órabér öt éven belül a duplájára emelkedett. A szakember szerint ezt a termelők megpróbálják beépíteni az árakba, ám ha nem megy, kénytele­nek lehúzni a rolót.

– A kisméretű konzervuborka termesztése lassan megszűnik. A szabadföldi paprika termőterülete öt éven belül a felére esett vissza. Ráadásul munkaerőt na­gyon nehéz találni, és romlott az általuk végzett munka minősége is – sorolta Ledó, aki szerint ha egy portéka kilója 100-150 forint, a néhány százalékos áremelkedés szinte észrevehetetlen, tíz-húsz százalék vi­szont már magyon is érzékelhető.

borsonline.hu
Close Menu