December elején kezdik árulni a fenyőfákat – így alakulnak az árak idén

 Jó minőségű választékra és a tavalyihoz hasonló árakra lehet számítani idén a fenyőfák piacán, a legnépszerűbb fajta, a nordmann fenyő várhatóan 10-12 százalékkal olcsóbb is lesz. A várható, átlagos eladási ár méterenként a lucfenyőnél 3000 forint, az ezüstfenyőnél 4000-5000 forint, míg a nordmann-fenyőnél 6000 forint lehet.Magyarországon 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfát, elsősorban Vas, Zala és Somogy megyében. A fenyőket átlagosan 5-10 évesen vágják ki. A nordmann-fenyő iránti évek óta erősödő kereslet miatt az elmúlt 10 évben nagyon sok ilyen fajtát telepítettek, így az idén ebből a fajtából széles választék várja a vásárlókat. Az ezüst fenyő az utóbbi években ismét kedveltté vált, illetve a hagyományos illatot keresők változatlanul leginkább a lucot választják.

Az utóbbi 5 évben viszont nem telepítettek elég mennyiséget a lucfenyőből, így ebből idén nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség.

Célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert olyan fákat árusítanak, amelyeket decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak, szebbek. Egy fajtán belül is különböző minőségi osztályok vannak, az úgynevezett hipermarket kategória lesz a legolcsóbb, de annak a minősége is gyengébb.
 
A vágott fák mellett évről-évre népszerűbbek az ünnepek elmúltával kiültethető gyökeres fenyőfák. Ezek esetében fontos, hogy ellenőrzött helyről, kertészeti árudában vagy kertészeti áruházban vásároljuk, mert csak a szakszerűen kitermelt növény lesz életképes.

A teherautó platójáról vásárolt, gyorskitermelésű fa gyökércsonkja a szakemberek szerint nagy valószínűséggel elszárad.

https://17.kerulet.ittlakunk.hu/
Close Menu