5 kilogramm alatt, illetve 1 darab esetén nem kell növényegészségügyi bizonyítvány a behozatalhoz

A magyar szakminisztériumok döntése alapján 5 kilogramm alatti, illetve 1 darabos mennyiségnél nem kell növényegészségügyi bizonyítvány a személyes fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsfélék behozatalához - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

 


Hangsúlyozzák, az intézkedés kizárólag az utazók poggyászában érkező árukra, és csak magyarországi határátlépés esetén érvényes addig, amíg az Európai Bizottság megállapítja a vonatkozó küszöbértéket.
 
A növényegészségügyi rendelkezésekkel érintett növények, növényi termékek köre három csoportra osztható: behozni tilos, növényegészségügyi bizonyítvány köteles, illetve ezen okmány kötelezettsége alól mentes.
 
Az egyes növények, növényi termékek besorolását az Európai Bizottság 2019/2072/EU számú rendeletének mellékletei tartalmazzák. Öt növény termésénél - mennyiségtől függetlenül - nincs szükség növényegészségügyi bizonyítványra, ezek az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz - írják a közleményben.
 
Az Európai Bizottság a személyes poggyászban érkező áruk növényegészségügyi bizonyítvány kötelezettsége kapcsán még nem állapított meg küszöbértéket. Emiatt a továbbra is hatályban maradó egyes rendelkezések alapján az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség és a Pénzügyminisztérium egységes módon meghatározott egy "kis mennyiség"-et, mely esetben az érintett áruknak nem kell növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkezniük a behozatalhoz. "Kis mennyiség" alatt a termések és a fogyasztható növényi részek 5 kilogrammot, illetve az egy darabot meg nem haladó személyes fogyasztásra szánt, tapadó talajjal nem szennyezett mennyisége értendő - emelte ki a Nébih.
 
A növényegészségügyi rendelkezések nem vonatkoznak a fagyasztott, megfelelően szárított vagy aszalt, a befőzéssel, savanyítással vagy egyéb módon tartósított termésekre és egyéb, fogyasztásra szánt növényi részekre, ezek tehát személyes fogyasztásra továbbra is behozhatóak - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

MTI
Close Menu