Ukrán repülő - Őrizetbe vették Iránban a gép lelövéséről videót készítő embert

Őrizetbe vette az iráni Forradalmi Gárda azt az embert, aki kitett az internetre egy videót a rakétatámadásról, amelynek következtében lezuhant a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépe a múlt héten - jelentette kedden a FARS félhivatalos iráni hírügynökség.
A vizsgálat eredményeit nyilvánosságra fogják hozni - közölte a FARS, amely további részletekre nem tért ki.     A Forradalmi Gárda vállalta a felelősséget a rakétatámadásért, amelyben a gépen tartózkodó mind a 176 ember - többségében iráni és kanadai állampolgár - meghalt.
 
Teherán kedden bejelentette, hogy több embert őrizetbe vett a szerencsétlenségről folyó vizsgálat keretében, de pontos számot nem közölt.
 
Haszan Róháni elnök megerősítette, hogy országának meg kell büntetnie a tragédia felelőseit. Róháni több magas rangú bíróból és tucatnyi szakértőből álló különbíróság felállítását kérte.
 
Irán már hívott szakértőket Kanadából, Franciaországból, Ukrajnából és az Egyesült Államból.
 
A gárda szombati beismerése országszerte népharagot váltott ki, szombat óta videókat osztanak meg a közösségi médiában a kormányellenes tüntetésekről.
 
A legújabb felvételeken - amelyek hitelességét egyelőre nem lehetett megállapítani - kedd este is voltak tüntetések a teheráni egyetemeken, és feltehetően összecsapások voltak a diákok és a rendszerhű Bászidzsi önkéntes milícia tagjai között.
 
Kedd délután mintegy 200, többségükben maszkot viselő diák nézett szembe a Bászidzsi milicistáival, a rendvédelmi erők szétválasztották a két csoportot, amelyek később feloszlottak - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség.
 
A rendőri készültség kedden csökkent Teheránban, az internetszolgáltatásban viszont jelentős zavarok voltak.
 
Igazságügyi szervek szerint mintegy harminc embert vettek őrizetbe szombat és hétfő között. Újságírók szerint megváltozott a rendvédelmi erők hozzáállása a tüntetésekhez. Novemberben még nemzetközi civil szervezetek szerint legalább 300 ember halt meg a benzináremelés miatti demonstrációkon.
 
Reformpárti teheráni újságírók egy csoportja közleményében  bírálta a sajtószabadság hiányát a sajtóban és az állami médiában.
 
"A közbizalom temetésénél asszisztálunk" 

- áll a közleményben, amelyet az IRNA hivatalos hírügynökség ismertetett.
 
"Amikor bocsánatkéréseket és magyarázatokat kellene közölni, hallgatnak! Miért hoznak ránk szégyent a közönség előtt?" 

- írta Twitter-üzenetében Elmira Sarifi, az állami televízió hírműsorának műsorvezetője.

MTI
Close Menu