10 érdekes információ a magyarok kedvenc téli üdülőhelyéről a Vörös tengerről

Megfizethető árai, érdekes látnivalói és kellemes klímája miatt évente magyar utazók tízezrei veszik célba az Afrika és Ázsia között található Vörös-tenger parti üdülőhelyeket. Egész évben rendkívül sokan utaznak a Vörös-tengerhez, de elsősorban kora ősztől májusig keresik a magyar utazók, mert ide menekülnek a téli hideg elől. Pihenésük alatt feltöltődnek energiával, fürödhetnek a tengerben vagy a luxusszállodák medencéinek kellemes vizében. Megpihennek a változatos strandokon, vagy megismerik a tenger parti országok ősi látnivalóit. A következő írásunkkal a Vörös-tenger érdekességeit ajánljuk figyelmükbe, hogy kedvet csináljunk a következő utazásukhoz.

1. A Vörös-tenger Afrika és Ázsia között található. Az Indiai-óceánt és a Földközi-tengert köti össze a Szuezi-csatornán keresztül. Hosszúsága 1900 kilométer, átlagos szélessége 300 kilométer, átlagos vízmélysége 500 méter. A Vörös-tenger felülete kb. 450.000 km2

2. A Vörös-tenger elnevezése görög eredetű; az Erüthra Thalassza kifejezés tükörfordítása, latinul Mare Rubrumnak nevezték a római időkben. A tenger alsóbb vízrétegében élő ciano baktériumfajtáról nevezték el, mert év bizonyos szakaszában szaporodásakor vörös színűre festik a tenger vizét.

3. A Vörös-tenger partján 8 ország osztozik: Jemen, Szaúd-Arábia, Jordánia, Izrael, Egyiptom, Szudán, Eritrea és Dzsibuti. A legtöbben az egyiptomi, a jordániai és az izraeli partszakaszt látogatják, de elsősorban búvárhajókon a többi ország partszakaszaira is el lehet jutni.

4. A Vörös-tengeren nagyon sok sziget és korallzátony található. A Föld legészakabbra levő korallzátonyait is itt találjuk, melynek köszönhetően rendkívül gazdag a víz alatti élővilág. Több, mint 1200 féle hallal és számtalan más vízi élőlénnyel találkozhatunk a vízfelszín alatt. Buvárkodás a Vörös-tengerben

5. A Vörös-tenger a világ legtisztább (az üledék nem jön a felszínre), legsósabb (42gramm só /liter) és legmelegebb tengere.

6. A Vörös-tenger vidéke rendívül száraz, egyáltalán nincsenek édes vizű mellékfolyói.

7. Az egyiptomi, jordániai és izraeli turizmus sikerein felbuzdulva Szaúd-Arábia is hozzálátott saját idegenforgalmi központok fejlesztéséhez a Vörös-tenger partján. Ha tartják az ütemtervüket, 2022-és 2030 között több üdülőhelyet és luxus szállodát is megnyitnak majd. Céljuk, hogy évi 1 millió turista keresse fel a Vörös-tenger parti szállodákat és szórakoztató központokat. A tervük az ország szigorú vallási nézetei miatt érdekes kérdéseket vet fel, de az már biztosnak látszik, hogy engedélyezni fogják a bikini viselését a hölgyeknek.

8. A Vörös-tenger kilométer hosszan elnyúló korallzátonyai csodálatos víz alatti élővilágot rejtenek. A híres francia búvár Jacques Cousteau a Vörös-tengert a „Csodák Folyosójának” nevezte el, ahol a élete legmesésebb merülési élményeiben volt része.

9. Izrael egyetlen Vörös-tenger parti üdülőhelye Eilat a Negev-sivatag szélén található. Az egész izraeli partszakasz mindössze 10 kilométeres, ott központosulnak a szállodák és az idegenforgalmi létesítményeik. Eiatot azért látogatják sokan, mert egész évben jókat lehet fürödni a tengerben és szinte soha sincs eső. Emellett a legbiztonságosabb izraeli városként tartják számon, mert mindentől távol esik és nincs arab lakossága sem.

10. Jordániának mindössze 25 kilométeres partszakasz jutott a Vörös-tenger partjából. Aqaba üdülőváros Jordánia egyetlen tengeri kijárata. Aqaba híres üdülőhely és egyben egy adóparadicsom is, mert vámmentesen lehet vásárolni. Nagyon fontos búvárközpontként tartják számon a szinte érintetlen a víz alatti korallzátonyai miatt.

cartourmagazin
Close Menu