10 érdekesség a Hollywood feliratról

1. Idén lesz 96 éves a felirat, ami a Mount Lee dombon uralkodik. A felirat majdnem egyidős a várossal, mivel Los Angelest 1887-ben alapította egy házaspár.

2. A Hollywood név eredetét a mai napig homály fedi, ugyanis több lehetséges válasz is létezik: egyik elmélet szerint a pár a chicagói nyaralójukról nevezték el, míg mások a jellegzetes helyi vörös bogyós cserjéből eredeztetik azt.

3. A felirat eredetét viszont nem fedi homály: A Los Angeles Times igazgatójának, Harry Chandlernek jutott eszébe ez az ötlet, mivel a fellendülő filmipar mellett valami mással is akart egy kis ingyen reklámot a településnek.

4. Eredetileg a „Hollywoodland” felirat került fel.5. A jellel kapcsolatban egy szomorú tragédia is napvilágot látott, amiben egy fiatal színésznő, Peg Entwistle vetett véget az életének, mivel nem újítottak vele szerződést. Felmászott a H betűre, majd a mélybe vetette magát. Az incidensben az a szomorú, hogy a postaládájában ott várt rá egy főszerepről szóló szerződés.

6. Chandler reklámja nem vált be, és ingatlanpiaci tervei csődbe mentek. Ennek következtében nem volt olyan ember, aki karban tartotta volna a feliratot, így például a H betű le is esett a hegyről. 1949-ben viszont felújították, és az utolsó négy betűt lehagyták róla, így maradt „hollywood”.

7. 1978-tól kezdve már arra is figyeltek, hogy bizonyos időközönként lefessék a betűket, hogy szépek maradjanak.

8. 1976-ban egy fiatalokból álló csoport átírta a feliratot Hollyweedre. A weed fűt jelent, mivel abban az évben legalizálták a kis mennyiségű marihuána birtoklását.

9. A felirat körüli föld védett, és nem lehet építkezni annak 500 méteres sugarában.

10. A filmek is emléket állítanak a jelnek, ami sok esetben a kasszasikert jelenti: több tucat filmben került lerombolásra az ikonikus felirat, ami így örökké bevésve magát a filmtörténelembe.

https://www.cartourmagazin.hu/
Close Menu