A gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtását a bíróságtól lehet kérni márciustól

A gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtása március 1-jétől a gyámhatóság helyett a bíróságnál kezdeményezhető nemperes eljárásban - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a honlapján hétfőn.


 

A március 1-jétől bírósági hatáskörbe tartozó új, polgári nemperes eljárást megindíthatja a kapcsolattartásra jogosult és kötelezett egyaránt a határozatban foglaltak megszegésétől számított 30 napon belül.
   
A gyámhivatali eljárástól eltérően a bíróság azt vizsgálja, hogy a kérelmezett fél a határozatban foglaltakat felróható módon szegte-e meg. Amennyiben ez megállapítható, a bíróság elrendeli a végrehajtást, egyben önkéntes teljesítésre hívja fel a felet.

Az önkéntes teljesítés elmaradása esetén a bíróság a törvényben meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazhatja azzal szemben, aki mulasztott, azaz kérhet rendőrségi közreműködést, vagy indítványozhatja a szülői felügyelet megváltoztatását, illetve feljelentést tehet kiskorú veszélyeztetése miatt.
   
Az OBH tájékoztatása a https://birosag.hu/hirek/kategoria/ugyfeleknek/2020-marcius-1-napjatol-birosagi-nemperes-eljarasban-kezdemenyezheto linken olvasható.
Close Menu