Egy miniatűr hangrobbanás a szájban!

Biztosan Te is ettél már sárgarépát, és megvan az az élmény, amikor ráharap az ember a répára és az hangos roppanással megadja magát. Abba belegondoltál már, valaha hogy mitől van ilyen nagy hangja? 

Eláruljuk.Ez valójában egy miniatűr hangrobbanás!

Pontosan ugyanaz kicsiben, amit a vadászrepülőkokoznak, amikor elérik az óránként 1236 kilométeres sebességet. Ilyenkor történik az, hogy a hanghullámok (amelyeknek pontosan ennyi a terjedési sebességük levegőben) összetorlódnak, és lökéshullám jön létre belőlük.

Jó, jó, de az ember szájában aránylag ritkán halad egy vadászrepülő sebességével az étel, gondolhatnánk. Ez igaz is, kivéve azt a jelenséget, amikor a ropogós falatok megrepednek.


Tulajdonképpen magának a ropogósságnak az a definíciója, hogy olyan az anyag struktúrája, hogy erő hatására egy ideig ellenáll, aztán nagyon hirtelen reped meg.

A repedés 340 méter/másodperc sebességgel halad, ami pont a hangsebesség, az apró hanghullámok összetorlódnak, és RECCS. Az evolúció egyébként úgy rendezte, hogy ezt a hangot a frissességgel kapcsoljuk össze, azt pedig a biztosan egészséges, tápláló étel képzetével, amiből jó ha minél többet fogyasztunk, amíg van.

Ez az egyik pszichológiai oka annak, hogy olyan nehéz egy szem ropogós csipszet megenni, és utána abbahagyni: az evolúciós ösztön rossz felé asszociál, és erőlteti, hogy együk, míg ki nem ürül a zacskó. - írta a pontvelem.hu
Close Menu