Lazításképpen jöjjön egy pár érdekesség a cukrokról

Ha már sokat olvastál a cukor élettani hatásáról, zsong a fejed a kalóriáktól és a glikémiás indextől, lazításképp jöjjön egy pár érdekesség. Természetesen a cukrokról.Az édes íz szeretetét már az anyatejjel magunkba szívjuk, így nem meglepő, hogy a kellemes ízélmény iránti vágy a legtöbb embernél megmarad egy életen át.

A glükóz szó a görög glukusz szóból ered, melynek jelentése édes.

A világ egyik legjelentősebb cukorforrása egy trópusi növény, a cukornád. Cukornádat már évezredekkel ezelőtt termesztettek Indiában, onnan terjedt el a világ távolabbi részeire is.

Egy Diphylos nevű görög orvos már a 4. században felismerte, hogy a vörös répa édes leve pótolni tudja a mézet.

A nádcukrot a középkorban gyógyszerként is alkalmazták.

Az ókori görögök édesítőszerként leginkább mézet és édes gyümölcsöket használtak, a nádcukor akkoriban drága csemegének számított.

Azt, hogy a cukornád könnyen elérhetővé és így olcsóbbá vált, Kolombusznak köszönhetjük.

Egy német tudós, Andreas Marggraf 1747-ben megállapította, hogy a cukorrépában ugyanaz a cukor – a szacharóz - található meg, mint a cukornádban. Ez a felfedezés az európai cukorgyártás egyik mérföldköve.

Brazíliában, Indiában, az Európai Unióban és Kínában termelik a legtöbb cukrot a világon.

A világ első cukorgyára 1850-ben, a sziléziai Cunernben kezdte el működését.

Az agy glükózfelhasználása a teljes test glükózszükségletének 25%-a.

Az agy energiaigényének biztosításához naponta körülbelül 130 g glükóz szükséges.

Az intenzíven édes íz kedvelése csökken a kora gyermek- és a felnőttkor között.

A laktózmentes tejet azért érezzük édesebbnek, mint a hagyományos tejet, mert a laktózmentes tej készítésekor a tejhez laktáz enzimet adnak, ami egyszerű cukrokká, glükózzá és galaktózzá bontja a laktózt, amiket külön édesebbnek érzünk, mint a laktózt.

Az elfogyasztott cukor mennyisége az életkor és a földrajzi elhelyezkedés alapján országonként nagyon eltérő. Európában a felnőttek átlagos hozzáadott cukorfogyasztása a napi teljes kalóriabevitel 7–8 százaléka (pl. Norvégia, Magyarország), valamint 16–17 százaléka (pl. Spanyolország, Egyesült Királyság) között változik. - irta az igyteljes.hu
Close Menu