Megcsalnál egy robottal?Beszélgettünk már arról, kinek a számára hol kezdődik a hűtlenség, és a cyberszex vajon hová sorolható be, meg is állapítottuk, hogy sokan megcsalásnak tekintik azt is, ha nincs testnedv-csere, sem semmilyen fizikai kontaktus, sőt, olykor még a látvány és a hang is hiányzik, csak egy chatszoba van, arctalan szereplőkkel...

De most, hogy egy robot átment a Turing-teszten, bizony egy új irányzatot is figyelembe kell vennünk: lassan vagy gyorsabban, mint gondolnánk, elkövetkezhet az az idő, amikor már azt sem tudhatjuk, hogy egy virtuális szexpartner valódi ember-e, vagy mesterséges intelligencia.

El tudok képzelni olyan szolgáltatót, amely kifejezetten mesterséges intelligenciákkal folytatott cyberszexre specializálódik, és úgy hirdeti magát, mint teljesen ártalmatlan, sőt, a partnerhez fűződő valóságos hűséget konzerváló lehetőséget, hiszen ki lenne úgy istenigazából féltékeny egy testetlen, lelketlen adathalmazra, amely informatikusok, nyelvészek és hasonló "kockák" előre gyártott paneleiből építi fel a "tökéletes" nőt vagy férfit? (A tökéletes férfi kitalálásához igazi bölcsészek segítségét is igénybe venném a helyükben, ha valaki ilyet tervezne, keressen meg.)

Persze az ember már csak olyan, hogy tetszőlegesen bármire képes féltékeny lenni, akár egy autóra vagy egy kutyára is, de a szó klasszikus értelmében mégsem lehetne hűtlenségről beszélni, ha a szexélményeket egy robot biztosítaná. Vagy mégis?

Sokkal érdekesebb játék lenne persze, ha egy szexpartnerkereső anélkül alkalmazna mesterséges partnereket, hogy erről értesítené a felhasználókat, vagy, ha ugyan vinné a balhét, hogy nem mindenki igazi, de a felhasználók sose tudnák, hogy valódi ember vagy gép izgatja fel őket éppen. El tudom képzelni, hogy algoritmusok alapján létrehozott, optimalizált profilok sokkal több levelet kapnának, mint a valódi emberek, és még az az előnyük is meglenne, hogy  a legkevésbé érdekes sablon megszólításra is válaszolnának (ami a valódi népszerűekre persze nem igaz: minél népszerűbbek, annál kevésbé fognak reagálni a megkeresésekre), és simán elcsevegnének azokkal, akikkel más nem nagyon áll szóba.

Sőt, el tudok képzelni olyan oktatóprogramot is, amely felkészítene  tipikus randihelyzetekre és előre megírt forgatókönyvek alapján modellezné a partner viselkedését. Persze egy-egy valódi szerepjáték sokkal többet érne, de egy ilyen alkalmazás sokkal több emberhez juthatna el és nem merülne fel a félénkség problémája sem. Egyáltalán, az az érzés, hogy nem ítélnek meg, akármilyen béna vagyok, hiszen nem ember van a másik oldalon, lehet, sokakat ellazítana. Persze ebben ott rejlik az a veszély, hogy minél jobban hozzászoknak a gép toleranciájához, annál kevésbé mernek majd valódi emberekkel kísérletezni. A gép bármikor ráér, de nem akadékoskodik, ha nem írunk neki vagy megfeledkezünk róla. Más részről épp az emberi viselkedés kiszámíthatatlansága lehet vonzó...

A következő fázis a guminő/férfi és a mesterséges intelligencia keresztezése lehetne: már láttunk olyan úriembert, aki poligám kapcsolatban él két, igen költséges, embernagyságú játékbabával, akik közül az egyik a felesége, a másik a szeretője, de nyitott kapcsolatról van szó, a két baba jó barátságban van egymással, hűtlenség egy szál se, megnyugodhatunk. (Lám, még egy ilyen extrém szexualitású pasi is poligám.)

Jó, egy kicsit előre szaladtunk, de vajon milyen megítélés alá esne egy ilyen, szexre kifejlesztett, beszélni és sikoltozni tudó robotnő? A vele folytatott szex hűtlenség lenne? Szilikonbaba-bordély már jó ideje létezik, ki nem találnátok, hol találták ki, hát persze, hogy Japánban: és kicsit sem olcsó mulatság, ugyanannyiba kerül, mint egy színvonalas, valódi nőket kínáló piros lámpás ház. A látogatók nagy része fiatal pasi. (2008-as cikk szerint már akkor volt Németországban is.)

Kicsit hátborzongató számomra, hogy mikor beütemeztem ezt a posztot, akkor jön szembe ez a hír: a japánok már ijesztően élethű robotokat tudnak készíteni, épp tegnap mutatták be őket, egy gyermek és egy női verziót hoztak létre. Senkit nem akarok megsérteni, de ha valaki, akkor a japánok bírnak leginkább robotszerűen viselkedni, nem csoda, hogy náluk van legközelebb a valódi ember és a mesterséges intelligencia világa, a szexuális kultúrájuk alapján is biztosra vehetjük, hogy ahogy a guminőket is ők terjesztették el, az első robot gésák is náluk fognak megjelenni. És pont ilyen illedelmesen fognak ülni, mint ez a csodálatos robotlány:

Stephen Hawking szerint a mesterséges intelligencia kifejlesztése lesz fajunk veszte... Lehet, hogy azért, mert már szexelni se valódi emberekkel fogunk? Én erősen remélem, hogy nem így lesz

blog.voszony.hu
Close Menu