Ausztria rendőröket küld a magyar-szerb határ megfigyeléséreAusztria 21 rendőrt küld a magyar-szerb határ megfigyelésére - erről állapodott meg hétfőn Karl Nehammer (ÖVP) osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter.

   
Ausztria szeretné személyi állománnyal, eszközökkel és pénzügyileg támogatni Görögországot és a migráció által érintett balkáni országokat - mondta Karl Nehammer belügyminiszter, miután találkozott magyar kollegájával az osztrák-magyar határnál Nickelsdorfnál.
   
Nehammer jelképesen Pintér Sándor "rendelkezésére bocsátott" 21 rendőrt és két rendőrkutyát, a jövőben a magyar-szerb határnál teljesítenek szolgálatot. Nemcsak Magyarország határait védik, hanem ezzel együtt Ausztria biztonságáról is gondoskodnak. Ez a modell működőképes, "nagyon jók a tapasztalataink" - mondta az osztrák belügyminiszter. Már 2015-ben részt vettek osztrák rendőrök a magyar-szerb határ védelmében. A 2015-ös migrációs válság ugyanakkor "nem ismétlődhet meg" - szögezte le Nehammer.
   
Nehammer az európai határvédelem kapcsán három biztonsági háló kialakításáról beszélt: ezek az Európai Unió külső határainak, így Görögországnak, a menekültútvonalakon fekvő országoknak, illetve Ausztriának a határvédelmét biztosítják. Az osztrák hivatalok sokkal felkészültebbek és sokkal jobban felszereltek a feladat ellátására, mint a 2015-ös migrációs válság idején.
   
Nehammer -- Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentésére, mi szerint Törökország a szír menekülteket továbbengedné Európába -- hangsúlyozta, hogy Törökországnak be kell tartania az EU-Törökország megállapodást.
   
"Az EU, Ausztria és Magyarország nem hagyja, hogy zsarolják" 

- szögezte le a tárcavezető.


MTI
Close Menu