Koronavírus - Három zónára osztották Olaszországot az óvintézkedések fokozata szerintOrszágos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket az olasz kormány vasárnap esti bejelentése szerint, ennek alapján három zónára osztották fel Olaszországot a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően

   
Az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei. Lombardiában 10 önkormányzat van karantén alatt 47 ezer lakossal, Venetóban a 3500 lakosú Vo'Euganeo.
   
A sárga zóna Lombardia, Veneto többi részét és Emilia Romagna tartományt érinti, valamint a szintén északolasz Liguriában Savona város térségét, Marche tartományban pedig Pesaro és Urbino városát.
   
Ezeken a területeken március 8-ig meghosszabbították az oktatási intézmények zárva tartását, továbbra sem nyithatják meg a mozikat, színházakat, edzőtermeket, fürdőket, felfüggesztették a sport- és tömegrendezvényeket, a múzeumok korlátozott számban látogathatók, a kórházakban minimálisra csökkentették a látogatási időt. Az óvintézkedések a síelőkre is vonatkoznak: a zártterű síliftek kabinjaiba az eddig engedélyezett utasok egyharmada szállhat fel egyszerre.
   
A sárga zónához tartozó Milánóban tehát továbbra sem nyitják meg teljesen a múzeumokat, zárva maradnak a mozik is, pedig korábban Giuseppe Sala polgármester a város kulturális életének újraindítását szorgalmazta a félelem keltette bénultság oldására.
   
A sárga zónában maradt Friuli-Venezia Giulia tartomány is, ahol nem tudják újraindítani hétfőtől az oktatást, a Velencében és Udinéban regisztrált újabb betegek után.
   
A lombardiai Bergamo, Piacenza, Cremona, Lodi térségében pedig hét végén bezárják a kereskedelmi központokat.
   
Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket.
   
A kormány intézkedéscsomagja az utóbbi egy hétben bevezetett központi és helyi szintű rendelkezéseket foglalja össze. Nem oldotta fel az északi tartományokban korábban bevezetett óvintézkedéseket. Ezzel egy időben máshol érvénytelenítette a központi egészségügyi hatóságok szerint alaptalanul bevezetett korlátozásokat.
   
Az új koronavírussal megfertőzöttek száma Olaszországban vasárnap már átlépte az 1600-at, a betegek közül 34-en haltak meg. Kórházi kezelésre 639-en szorulnak, a többiek ugyan pozitívnak bizonyultak a koronavírus-teszten, de enyhe tüneteik vannak, vagy tünetmentesek.
   
A polgári védelmi hatóság legutolsó adataiban 83 gyógyult is szerepel.
   
A vesztegzár térségeiben 18 személy ellen tettek már feljelentést, mivel el akarták hagyni vagy be akartak lépni a karantén alá vont területre. Pénzbírságot vagy akár börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk.
   
Több amerikai légitársaság leállította milánói járatait, a török légitársaság felfüggesztette összes olaszországi járatát.
   
A Vatikán bejelentette, hogy őszre halasztották az Assisiben márciusra tervezett egyházi találkozót, amelyre Ferenc pápát is várták.

MTI
Close Menu