BRFK: tilos gyűlés helyszínén tartózkodni

Tilos gyűlés helyszínén tartózkodni a koronavírus-járvány miatt márciusban hozott kormányrendet szerint - hívta fel a figyelmet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) épülete elé meghirdetett gyűlés miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a rendőrség honlapján.


 
Az ORÖ csütörtökre sajtótájékoztatót jelentett be a

"Mi Hazánk Mozgalom 2020. május 28-ra tervezett provokációja" 

címmel.

Apáti István, a párt politikusa korábban azt mondta, hogy a Mi Hazánk kegyeleti megemlékezést tart május 28-án délután az ORÖ székháza előtt a Deák téri kettős gyilkossággal kapcsolatban. Úgy fogalmazott: a megemlékezést azért szervezik az ORÖ székháza elé, mert

"minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az elkövetői kör többsége a cigány kisebbséghez tartozik."
 
A BRFK a közleményben azt írta, hogy egy kegyeleti megmozdulásnak nevezett elektronikus tájékoztató levél érkezett hozzájuk, amely nem minősül a gyülekezési hatósághoz történő bejelentésnek.

A rendőrség szerint a rendezvény azonban gyűlésnek számít, ezért tájékoztatták a párt tisztségviselőit a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben a rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályozásról 

- tették hozzá.
 
A rendőrség jogkövető magatartásra hívja fel a lakosságot, mivel a hatályos kormányrendelet szerint aki rendezvény helyszínén tartózkodik, szabálysértést követ el.
 
Péntek hajnalban a Deák Ferenc téren több ember összeverekedett, a rendőrök két megkéselt embert találtak az úttesten, súlyos sérülésekkel. Mindketten a helyszínen meghaltak.

MTI
Close Menu