NHL - Virtuális draftot rendeznekElképzelhető, hogy már június elején, a tervezettnél három héttel korábban megrendezik - mégpedig virtuális módon - az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) amatőr választását, az úgynevezett draftot, amelynek utolsó előzetes listáján Papp Kristóf is szerepel.

   
A bajnokság a koronavírus-járvány miatt március 12-e óta szünetel, és van rá remény, hogy júniusban edzőtáborba vonulhassanak a csapatok, a hónap végén vagy júliustól pedig folytatódjon a liga. Éppen ezért nem lehetne zökkenőmentesen megtartani az eredeti időpontban, június 26-án és 27-én a választást.
   
Az ESPN csatornának nyilatkozó Bill Daly, a liga vezető-helyettese szeretné elérni, hogy hozzák előre a draftot, ehhez kéri a háttérben gőzerővel készülő, a játékos-megfigyelői kapacitásukat felpörgető klubok hozzájárulását. Hangsúlyozta: jelenleg a helyzetet nehezíti, hogy az alapszakasz még nem ért véget, és éppen a rájátszásról lemaradó 15 csapat - amelyek kiléte a Detroitot leszámítva nem ismeretes - választhat majd az előkelő helyeken.
   
Papp Kristóf személyében újra van magyar hokis a draftlistán, őt az Észak-Amerikában játszó fiatalok közül a 125. helyre rangsorolták.
   
A 18 éves csatár - aki a szezon közben kiadott listán még a 143. helyen állt - a legjobb egyesült államokbeli junior bajnokságban, a USHL-ben szerepel.
   
Eddig három magyar születésű hokist draftoltak az NHL-be: 1999-ben Gröschl Tamás tengerentúli játékjogát az Edmonton Oilers foglalta le (a 9. körben, összesítve a 256. helyen), 2000-ben Szuper Leventéét a Calgary Flames (4. kör, 116.hely), 2002-ben pedig Vas Jánosét a Dallas Stars (2. kör, 32. hely). Szuper és Vas kapott NHL-es szerződést is, de végül egyikük sem léphetett pályára a világ legerősebb bajnokságában. Csak Szuper volt nevezve NHL-es mérkőzésre, azonban cserekapusként egyszer sem állt be.
   
A drafton mind a 31 csapatnak alapesetben hét választási lehetősége van - a mennyiség különféle ügyletek révén módosulhat -, így összesen 217 fiatal játékjogát foglalják le.
   
A profi amerikaifutball-liga, az NFL a múlt héten virtuális módon tartotta meg a draftot, amely rekordnézettséget hozott.

MTI
Close Menu