A visszavonuláson gondolkodott Bottas a Mercedes csapatutasítása után

Miután 2018-ban a Mercedes Lewis Hamiltonnak adta a szocsi győzelmét, Valtteri Bottas elgondolkodott, érdemes-e folytatnia. Elismerte, néha úgy érzi, a Mercedes tudat alatt második számúként kezeli őt.

Pénteken mutatták be a Forma–1 és a Netflix dokumentumfilm-sorozatát, a Drive To Survive-ot, amely harmadik évadában a 2020-as feje tetejére állított szezon eseményeit dolgozza föl. A film epizódjainak témáját ugyan a mögöttünk hagyott év történései adják, ám a távolabbi múltból is kiderülnek benne érdekes részletek – például Valtteri Bottasról.

A Mercedes versenyzője az emlékezetes 2018-as Orosz Nagydíjat idézte föl az egyik részben, melyen magabiztosan haladt az az évi első és egyetlen futamgyőzelme felé, amikor csapata a fülére szólt, hogy engedje el Lewis Hamiltont, mert a bajnokság szempontjából fontos neki a 25 pont. Bottas félreállt, és nyeretlenül zárta eddigi leggyengébb mercedeses évét.

A versenyző a mostani filmben elismerte, a történtek elgondolkodtatták, folytassa-e egyáltalán a pályafutását. „A 2018-as szocsi egészen kemény verseny volt. Nehéz volt elfogadni. Egészen dühös voltam. Őszintén, arra gondoltam: »Miért csinálom ezt?« Elgondolkodtam azon, hogy kiszállok, hogy föladom” – mondta Bottas.

Föladásról persze szó sem volt. „Közvetlenül a verseny után azt mondtam, hogy nem csinálom újra” – mondta a finn a csapatutasításra célozva, majd azt is elismerte, eléggé a padlóra küldte őt az érzés, hogy mindig csak a vereség jut neki Lewis Hamilton mellett. „Ha mindig a csapattársad nyer, te pedig második vagy, érzed, hogy vesztettél. Tudom, hogy a múltban második voltam, de szeretném bizonyítani, hogy nem csak egy második számú vagyok” – fogalmazott.

2020-ban ez azonban ismételten nem sikerült neki, és továbbra is sokan tekintik őt második számúnak, még ha a Mercedes állítja is, hogy náluk teljes az egyenlőség. Ilyen szempontból Bottas sosem panaszkodott a nyilvánosság előtt, ám a mostani sorozatból kiderül, néha ő maga is úgy érzi, hogy Hamilton csapatának tagja… „Még ha nem is ismerik el, a csapatnál tudat alatt akkor is lehet első és második számú. Van, hogy a csapattagoknak föl kell tenniük a kérdést: »Egyenlő bánásmódban részesítjük Lewist és Valtterit?»” – elmélkedett Bottas.

Még ha a Netflix sorozatáról tudható is, hogy hajlamos túldramatizálni történéseket, Bottas szavaiból kiderül, bármit is kommunikál kifelé, legbelül vannak benne kétségek a csapaton belüli helyzetét illetően. Ez más fénytörésbe helyezi az év elején tett nyilatkozatát arról, hogy 2021-ben megpróbál önzőbb lenni, és kiköveteli a csapattól, amire szüksége van, valamint hogy nemrég azt mondta, idén igazi magányos farkas lesz, és ezt a sisakfestésével is hirdetni fogja.

MTI
Close Menu