A kolbász sütése,- praktikák, hogy igazán finom legyen

Mire figyeljünk kolbász sütésekor?

Minden családban van egy nagymama, anyuka aki tud tökéletes kolbászt sütni. Mi a titkuk?Van néhány alapvető dolog, ami a kolbász sütéshez fontos:

Alapvetően sütni való kolbászt kell készíteni vagy venni. (Aki szerencsés frissen készült kolbászt süthet, azt semmi sem múlja felül. Persze aki disznót vág, nem olvassa ezt a cikket, mert sok újat nem tudunk mondani. Szóval mondjuk inkább, hogy egy jó hentestől vegyünk sütni való kolbászt!
A kolbász minősége nagyon fontos! Jó kolbász vegyünk! Ez nem olcsó, de ököl szabályként a jó kolbász kilós ára nagyjából egy kiló színhús ára. Ha túl olcsó, akkor gyanakodjunk…
Fagyasztóban tárolt kolbászból is lehet nagyon finom sült kolbászt készíteni. Akár hónapokig is eláll.

Tanácsok:

A fagyasztott kolbász ne olvasszuk ki teljesen, mielőtt sütőbe rakjuk
Megszurkálhatjuk a kolbászt, ha friss, de ne nagyon, mert szétdurran (A hurka sütése külön sztori, azt egy külön posztban megírjuk!)
Fagyasztott kolbász nem tanácsoljuk megszurkálni. Nagyobb valószínűséggel szétdurranhat
Hideg, vagy csak enyhén megmelegített sütőbe rakjuk a tepsit
Takarjuk le a tepsit, mert így nem ég meg a kolbász és nem fröccsen ki a zsír
Magas falú tepsit használjunk

A kolbász sütés menete:

Nem ördöngősség a kolbász előkészítése sütéshez, és nem tart soká a kolbászsütés. A kolbász sütési ideje 45 perc!
Mi azt javasoljuk, hogy ha friss a kolbász, akkor a kolbászokat alaposan szurkáljuk meg villával, hogy a zsír ki tudjon folyni belőle. Beletesszük a kolbászokat a tepsibe, éppen annyi vizet öntünk alájuk, hogy csak 3-4 mm víz legyen a tepsiben, és még csak egy picit átmelegített, max 100 fokos sütőbe rakjuk a tepsit. 180-190 fokos legyen a sütő sütéskor így kb. 40-45 perc alatt pirosra sül a kolbász. Az utolsó negyed órában érdemes gyakran figyelni, mert kolbásztól függően eltérhet a sütési idő. (Mennyire zsíros, milyen hideg stb.)
Ne forgassuk túl sokat a kolbászt! Szerintünk 2-szer elég: a sütés 2/3-nál, majd egyszer vissza a befejezés előtt pár perccel.
Ugyancsak fntos, hogy le legyen takarva a kolbász alufóliával, így nem ég meg és nem fröccsen ki a zsír! Csak az utolsó 10 percben vegyük le az alufóliát a kolbászról!
Lehet enni magában, mustárral, kenyérrel, zöldségekkel, krumplipürével, savanyúságokkal – ki mivel szereti! A mi tippünk, magában mustárral és kenyérrel!

Jó étvágyat hozzá!

forrás: kolbaszaruhaz.hu
Close Menu